CINEPUB (1): 8 Martie


cinepub platforma youtube online

8 martieAstazi aleg un articol special cu un documentar mai atipic, bine potrivit pentru o zi speciala. Documentarul 8 Martie a fost lansat in cadrul editiei din 2011 a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), printre altele a rulat la diferite festivaluri din intreaga lume: Making Waves (New York),  East Silver Market, Jihlava International Documentary Film Festival. Documentarul are ca subiect sarbatoritele zilei de 8 martie, mai exact diferitele slujbe pe care le presteaza acestea in diferite medii: o fosta mina aproape parasita, un depou de tramvaie, un atelier de confectii, o fabrica de lactate.

Un documentar simplu ce pune intr-o lumina mai gri dar usor comica din perspectiva personajelor, viata lor si slujbele care le presteaza, o privire aruncata asupra unui prezent inca influentat de regimul politic anterior si un prost management de astazi. Personajele noastre sunt femei in a caror tinerete au lucrat sub comunism si acum is deplang in mod comic situatia capitalista. O regie foarte clara din partea lui Alexandru Beic  care urmeaza pasii realitati documentariste si ne relateaza situatia prezenta a anumitor sectoare ale muncii unde activeaza muncind femeile. Este trist cand stim ca situatia din ziua de astazi ne gaseste intr-o industrializare precara si ca femeile la varsta a doua de multe ori au un loc de munca in conditii deloc bune si cu un viitor sumbru.

Un proiect care imi aduce aminte de documentarele poloneze care le-am vizionat in cadrul cursului “Poland in documentary film”unde am avut ocazia sa observ o lunga istorie documentarista poloneza, printre care proiecte ce au avut in prim plan realitatile istorico-sociale la nivel de individ in sfera muncii. Mai jos gasiti intreg documentarul distribuit de Cinepub.

Va urma cu siguranta un lung-metraj in cadrul acestei categorii de recenzii “Cinepub”…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.