Krystyna Gryczełowska-Polonia aniilor 60′-70′


Daca in articolul precedent vorbeam despre Polonia aniilor 50′ acum trec mai departe cu 10 ani. Obiectul articolului fiind documentarele realizate de regizoarea si scenarista  Krystyna Gryczełowska intre anii 1960-1971. O cineasta “crescuta” de reprezentantii “black series” (anii 50′) de unde isi inspira si cultiva temele de abordare intr-un mediu mult mai feminist. Daca perioada propagandei intensive si-a pierdut din intensitate, prin intermediul acestor documentare vom descoperi realitati istorice la nivel de individ. 5 documentare ce au in prim plan omul si rutina sa, societatea intr-un nou regim politic, radiografia a individului acestei societati intr-un stil cat se poate de realistic.

1. Siedliszcze (1960)-7′

Siedliszcze (1960)In acest foarte scurt documentar avem parte de un studiu de caz special unde este prezentata o localitate in plina dezvoltare. Un doctor proaspat instalat ajuta foarte mult la dezvoltarea comunitatii si utilitatiilor (centru sportiv, spital) dupa care intr-un mod brusc visul devine un cosmar pe parcursul a doi ani de zile. Totul devine ruina si pustiu, se prezinta o realitate a emigrarii spre marele centre urbanistice…documentarul asemanandu-se cu un scurt reportaj de televiziune.

2. Wtorki, czwartki i soboty (1965)- 10′

Wtorki, czwartki i soboty (1965)Primul documentar care m-a scos din sarite si de aceea l-am numit: “un documentar la o barfa”. Este vorba despre un club “exclusivist” de pensionari care se intalnesc sa socializeze, sa aiba activitatii culturale. Mie mi s-a parut doar un loc perfect unde fiecare isi expune problemele cu tentative de cultura si organizare in acest sens. Eu cred ca era o activitate de relaxare a celor care se aveau bine cu regimul si nu aveau alte griji ca restul populatiei.

 

 

3. Nazywa się  Błażej Rejdak. miejszka we wsi Roznica w Jędrzejówskim powiecie (1968)-16′

Nazywa się  Błażej Rejdak

Titlul inseamna: “Se numeste Błażej Rejdak. Locuieste in satul Roznica in Jedrzejow”…un evident lucru ca este vorba despre viata taranului din timpurile acelea. Interesant e faptul ca acest taran e un exemplu dat pentru partea umana din timpul industrializari puternice. Aceasta noua ramura a economiei are nevoie de forta de munca care o gaseste in satele din apropiere. Ni se infatiseaza discrepantele dintre munca pamantului si slujba in cadrul liniilor ferate, o lume ce se dezvolta brusc si schimba felul de-a fi a omului de rand.

4. 24 godziny Jadwigi L. (1967)-14′

Wtorki, czwartki i soboty (1965)

Vorbeam despre reprezentarea femeii in cadrul noii ordini sociale “industrializate”, cu ocazia acestui documentar se ia ca studiu de caz 24 de ore din viata unei femei. Documentarul ne infatiseaza un cerc monoton unde protagonista noastra lucreaza pe timp de noapte in cadrul unei fabrici cu personal in majoritate feminin. Jurnalul unei zi obisnuite de munca unde activitatile zilnice de acasa sunt indeplinite cu stoicism pe langa munca grea de noapte. O imagine trista a sortii muncitorului de rand dar mai ales a femeii muncitor dupa cum ni se prezinta…conditii grele de-a supravietui

 

 

5.  Nasze Znajome z Łodzi (1971)-10′

Wtorki, czwartki i soboty (1965)In acest ultim documentar avem aceiasi tema: femeia in era industrializarii, soarta ei in munca din fabrici. De aceasta data descoperim povestea a 3 femei intr-o ordine cronologica a varstei. Pentru inceput, o tanara femei in floare varstei a carui planuri de viitor si le expune cu entuziasm care piere o data cu grelele ture in fabrica de textile si oboseala de la scoala. A doua femeie are o familie iar greutatile sunt si mai mari. Iar in final descoperim o femeie in apropierea pensionari cu sanatatea subreda. Un trio feminin ce ne arata o situatie dura, un destin trist, o fata a saraciei si muncii multe in schimbul a prea putin, ce duce la o oboseala fizica si psihica.

3 thoughts on “Krystyna Gryczełowska-Polonia aniilor 60′-70′

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.