Relatos salvajes (Wild Tales) (2014)


 wild talesFilmul argentinian, Wild Tales, nominalizat in acest an la Oscar va deschide cea de-a 14-a editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) si va fi inclus intr-o sectiune speciala Focus Argentina. Dealtfel vor fi invitate somitati ale Noului Cinema Argentinian (regizori, actori, producatori) si filme reprezentative din ultimii doi ani de cinema argentinian. Miscare pare a fi una inteligenta mai ales pentru ca publicitatea din jurul acestui film este una pozitiva, iar cinema-ul sud-american reprezentat de Argentina este in ascensiune. Vizionarea acestui film m-a facut sa acord o mai mare atentie filmului din aceea zona, o productie bine pusa la punct cum este aceasta poate fi un bun ambasador si un promotor excelent in afara granitelor diferitelor natiuni mai putin reprezentante in cinema-ul universal.

Inevitabil ca cinefil am mai vizionat din filme reprezentantive ale Americii de Sud, cel mai emblematic fiind desigur Cidade de Deus (Brazilia), unde continui cu politicul No (Chile), sa nu uit de mexicanul Pan’s Labyrinth si brazilianul Pixote care urmeaza sa-l anexez la Coming of age…. Wild Tales „incununeaza” intr-un fel o serie de filme amintite de mine si desigur o alta serie lunga a cinematografiei sud-americane. Construit la o prima vedere dupa o reteta de succes asa mai de Hollywood (nu de alta a facut ceva banuti la box office-ul argentinian), reuseste sa redea violent un umor negru ca si petrolul, care tasneste din toate directiile, mai exact prin 6 povesti cu adevarat wild (nebunesti).

La vizionare eram cu gandul la filmul romanesc Amintiri din Epoca de aur 1-2 ce se poate asocia perfect cu Wild Tales din punct de vedere a firului narativ impartit in sectiuni diferite ca povesti. In asa fel se face incat filmul devine captivant si deloc plicticos, o reteta cu ocolisuri care pacaleste intr-un anumit fel audienta, livrand nu un film ci mai multe mini-filme. Desigur ca directia regizorala e aceiasi, un stil care nu se pierde chiar daca avem de-a face cu 6 povesti diferite, toate au acelasi strop de nebunie care demult nu l-am vazut evaporandu-se asa de furtunos.

Fiecare personaj in parte are portia lui de furie fata de destinul nepatimas care te loveste atunci cand ti lumea mai draga (asa o vorba mai ardeleneasca). Spiritul latin se observa in temperamentul sud-american care se revarsa ca un vulcan intr-o serie de intamplari care au o tensiune finala exploziva cu o descatusare de multe ori mortala. Acestea fiind spuse concluzionez ca de multa vreme n-am mai gustat o asemenea nebunie de film.

wild tales

 Alte pareri/surse: Cinemagia

Anunțuri

Un gând despre „Relatos salvajes (Wild Tales) (2014)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s