Kon-Tiki


kon_tiki O alta coproductie europeana ( UK | Norway | Denmark | Germany) ajunge sa atace marele premiu aurit la sectiunea film strain. Cuvintele de lauda din partea lui Victor si referirile la Life of Pi m-au dus inevitabil la o vizionare (acum o luna). Astfel aceea simpla paralela m-a facut sa descopar odiseea unui om de stiinta pus pe fapte, incapatanat sa-si duca munca la capat. Interesant e faptul  ca acest film are in spate o poveste cat se poate de reala. In lumea stiintei e bine stiuta regula ca “teoriile alternative” neaprobate de majoritatea specialistilor devin o nascocire a imaginatiei in lumea probabilitatilor.

Incapatanare exploratorului nostru, pe nume  Thor Heyerdahl, ne ajuta sa descoperim o aventura cu pluta de pe coastele Americii de Sud (mai exact Peru) pana-n Polinesia pentru a confirma una dintre teoriile sale. El si echipajul sau (total 6 oameni) a dat de dovada de curaj si puterea de-a porni inspre necunoscut. Pentru altii poate parea o nebunie dar pentru protagonistul nostru a fost doar o alta confirmare a vointei umane de-a lupta cu slabiciunea de-a renunta. O peripetie de povestit nepotilor a carei carte scrisa de initiator a fost un mare succes iar documentarul regizat tot de el a primit un premiu Oscar prin 1951.

Un erou prin care nord-europenii (mai exact norvegienii) se pot mandri ca “de la vickingi ne tragem” iar  o civilizatie intrata intr-un stagiu pasnic mai are izbucnirile sale, chiar daca pe meleagurile stiintei. Desigur toate aceste merite stiintifice sunt facute pe baza unor sacrificii in viata personala, un film ce prezinta si aceste aspecte din viata cercetatorului. Per total o “biografie” ce iti atrage atentia si-ti mentine interesul ridicat dar fara a straluci la toate capitolele. Cum ar fi felul de a expune actiunea, cateva mici scantei scenaristice plus niscaiva emotie erau binevenite. Iar in concluzie, in cateva cuvinte: “vi-l recomand”…deci vizionare placuta!!!

kon-tiki

11 thoughts on “Kon-Tiki

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.