Doctor Zhivago


“In bourgeois terms, it was a war between the Allies and Germany. In Bolshevik terms, it was a war between the Allied and German upper classes – and which of them won was of total indifference. My task was to organize defeat, so as to hasten the onset of revolution.”

Doctor Zhivago un film mare, despre imensitatea Rusiei, “patria de suflet” a comunismului, si perioada plina de convulsii sociale de la primul razboi mondial pana la razboiul civil dus de revolutia bolsevica.

Pe fundalul acestei epoci schimbatoare si in cadrul unei Rusii in plin avant industrial, plus o dezvoltare economica schimbatoare de mentalitati, descoperim o poveste de viata la fel de zbuciumata ca si vremurile in care isi are cursul aceasta poveste.

Protagonistii istoriei acelor timpuri reprezentati prin personajele noastre, cunosc o serie de schimbari bruste ce ajung sa le schimbe felul de-a percepe lumea din jurul lor, schimbari ce le va ingreuna existenta si ii va face sa renunte la multe lucruri. Ca si completare la tragismul societatii cu implicatie directa asupra personajelor din acest film, avem parte de-o idila care complica si mai mult problemele deja existente.

Filmul reuseste sa transmita la modul ideal trairile intense si dramele vizibil patrunzatoare ale protagonistilor prin intermediul unor interpretari potrivite si a unei atmosfere apasatoare, sub semnul incertitudinii. Totul a avut parte de-o “descriere” elaborata si datorita celor 197 de minute, timp mai mult decat necesar sa explorezi o serie de teme si sa dezvolti o serie de personaje in diferite contexte istorice si personale.

“I used to admire your poetry…I shouldn’t admire it now. I should find it absurdly personal. Don’t you agree? Feelings, insights, affections… it’s suddenly trivial now. You don’t agree; you’re wrong. The personal life is dead in Russia. History has killed it.”

 

11 thoughts on “Doctor Zhivago

    1. intradevar un clasic, multumesc de aprecieri incerc sa-mi expun si eu umila parere, sa stii ca si mie mi frica sa rezum o capodopera la cateva randuri 😀

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.