Guest Post: 10 filme care ne învață lecții importante


Revin cu seria de articole guest post cu Stefania al carui blog este: Ideile Stefaniei.

Nu mai încape îndoială că fiecare experiență pe care o trăim ne învață câte ceva. Atât cărțile pe care le citim, cât și filmele pe care le vizionăm ne ajută să ne construim viziunea despre lume și viață. Eu cred că din fiecare film, indiferent de calitatea cinematografică, putem să învățăm câte ceva. Desigur că există și filme destul de slabe calitativ cu care nu se merită să îți pierzi timpul, dar pe acelea nu le voi menționa în acest articol. Mai jos, am pregătit o listă cu 10 filme care m-au impresionat datorită lecțiilor importante pe care le transmit:

1. Pay it forward (2000) / Dă mai departe

Mă consider o persoană pozitivă, așadar cred că întotdeauna vom avea nevoie de exemple demne de urmat. Prima lecție pe care am primit-o a fost despre generozitate. Profesorul Eugen Simonet (interpretat de Kevin Spacey) le dă o temă elevilor săi: să se gândească la un proiect care ar putea schimba lumea. Unul dintre elevii săi, Trevor McKinney (Haley Joel Osment) propune o idee: el trebuie să facă câte o faptă bună pentru trei oameni. În schimbul acestei fapte bune, cei trei oameni la rândul lor vor fi nevoiți să facă câte trei fapte bune pentru alte trei persoane.

Un sistem de generozitate care ar putea funcționa și ar transforma lumea în care trăim. Când a fost ultima oară când ai făcut ceva (bun) pentru cineva?

 

2. The pursuit of happyness(2006) /În căutarea fericirii

Lecția despre perseverență și muncă, voință și ambiție am primit-o de la personajul Chris Gardner interpretat de Will Smith. “Dacă ai un vis trebuie să îl aperi. Dacă oamenii nu pot să facă ei înşişi un lucru, o să îţi spună că nici tu nu eşti în stare să îl faci. Dacă vrei ceva, faci tot ce îţi stă în putinţă ca să îl obţii. Punct.” îl sfătuiește pe fiul său, Christopher ( Jaden Smith).

Trailer: 

3. La vita e bella (1997)/Viața e frumoasă

Guido (carismaticul Roberto Benigni) și fiul său în vârstă de 5 ani, Giosue (Giorgio Cantarini) sunt aduși cu un tren în lagărele de concentrare. Iubirea adevărată se pretează la sacrificii, așadar mama băiețelului, Dora (Nicoletta Braschi) se urcă și ea în tren ca să fie alături de ei, iar Guido se folosește de imaginația sa bogată pentru a supraviețui și pentru a-și învinge frica de dragul copilului său. Pelicula

a primit trei premii Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră, cel mai bun actor în rol principal (Roberto Benigni) și Cel mai bun film străin.  Cei doi actori principali care i-au interpretat pe Guido și Dora sunt căsătoriți și în viața reală. Roberto Benigni a regizat filmul, dar și-a adus contribuția și în ceea ce privește scenariul alături de Vincenzo Cerami.

4. Hacksaw Ridge(2016)/ Fără armă în linia întâi

Filmul, care are la bază evenimente care s-au întâmplat în realitate, relatează povestea lui Desmond Doss (Andrew Garfield) un om cu convingeri religioase, bine înrădăcinate care a refuzat să poarte o armă în război.

Pelicula în regia lui Mel Gibson ne oferă o lecție splendidă despre principii și despre curajul de a fi tu însuți și de a-ți îndeplini obiectivele, indiferent de ceea ce spun ceilalți. În cadrul bătăliei de la Okinawa din 1945, Desmond Doss a salvat 75 de răniți, fără a deține o armă asupra sa și fără să ucidă pe cineva.

5. Freedom Writers (2007)/ Jurnalul străzii

Hilary Swank joacă rolul unei profesoare pe nume Erin Gruwell care preda elevilor săi cu multă pasiune, învățându-i lucruri interesante, planificând excursii pentru ei, cumpărându-le cărți.     Personajul principal constituie un adevărat model pedagogic demn de urmat care demonstrează că prin perseverență, muncă, răbdare și multă dăruire se pot realiza conexiuni puternice între oameni.

6. As good as it gets (1997)/ Mai bine nu se poate

 Melvin Udall (Jack Nickolson), un ipohondru nesuferit, incapabil de a iubi sau de primi iubire devine interesat de chelnerița care îl servește mereu, Carol Connelly (Helen Hunt). Pentru interpretările  magistrale, cei doi actori au primit Oscarul la categoria cel mai bun actor principal, respectiv cea mai bună actriță principală. Un film care se concentrează asupra relațiilor interpersonale, asupra modului în care ne raportăm la alții și asupra concepțiilor despre lume și viață. Până la urmă, toți oamenii au nevoie de afecțiune și oricine poate dărui la rândul său un gram de iubire.  

7. The Blind side (2009) /Povestea unui campion

    Leigh Anne (Sandra Bullock) îi oferă un adăpost lui Michael Oher (Quinton Aaron), un adolescent de culoare, analfabet care rătăcea pe străzi. Provenit dintr-o familie dezorganizată, mare cu 13 copii și cu o mamă dependentă de droguri, tânărul nu are resursele necesare pentru o educație corespunzătoare. Leigh Anne și soțul ei, Sean Touhy (Tim McGraw) îl adoptă, oferindu-i un cămin stabil și afecțiune și  îl sprijină să se înscrie la un colegiu pentru o bursă sportivă. În cele din urmă, băiatul este selectat în echipa Baltimore Ravens. Pelicula ne oferă o minunată pildă de compasiune și răbdare, susținere.

8.  The intouchables (2011)/Invincibilii

Phillipe (François Cluzet), un tetraplegic îl angajează pe Driss (Omar Sy) un fost deținut, să aibă grijă de el. Cei doi provin din două lumi distincte, incompatibile în aparență, dar își construiesc un univers comun. Această comedie prezintă un joc actoricesc remarcabil, scene pline de umor, iar contrastele celor două personaje conturează un tablou realist. Se pare că o prietenie invincibilă precum devine cea dintre cei doi nu impune limite și nu ține cont de prejudecăți.

9. The finest hours (2016)/Furtună extremă

În februarie 1952, o furtună teribilă a lovit New England, afectând inclusiv SS Pendleton, un petrolier T-2  care avea Boston ca punct de destinație. După ce nava a fost ruptă în două, 30 marinari au fost ținuți captivi în interiorul pupei. Ray Sybert (Casey Affleck), primul inginer asistent realizează că trebuie să preia comanda membrilor echipajului. Scenele constituie exemple relevante de leadership, muncă de echipă, și determinare. O altă lecție importantă este cea a solidarității și a abnegație pe care ne-o oferă personajul interpretat de Chris Pine, căpitanul Bernie Webber de la Paza de Coastă ce pornește în misiune de salvare împreună cu alți patru bărbați.

10. English Vinglish(2012)/Off…Engleza asta

Shashi este o casnică, soţie şi mamă, bună gospodină, pricepută în arta culinară, în special în ceea ce priveşte pregătirea unor deserturi specifice indiene (aşa numitele laddoo sau laduu) pe care le şi vinde ulterior. Nepoata sa, Meera are nevoie de ajutor cu pregătirile de nuntă, așadar Shashi este nevoită să plece la New York. Ruşinată din cauza faptului că nu cunoaşte limba engleză, Shashi  se înscrie la un curs pentru învăţarea limbii engleze unde se redescoperă pe sine însăşi şi îşi face noi prieteni. ”Only you can help yourself”. Un film care ne învață o lecție importantă despre câștigarea respectului de sine, despre reinventarea sinelui.

Foto: tolosapressnews.com

Pe Ștefania o puteți găsi aici și aici.

3 thoughts on “Guest Post: 10 filme care ne învață lecții importante

  1. Mi-a plăcut compilația. Cele mai multe filme îmi sunt cunoscute, am reținut, însă, filmul cu Hilary Swank, pe care nu l-am văzut. Multumesc.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.