Snowden


Cum a ajuns Oliver Stone sa spuna povestea lui Snowden

Snowden, cu premiera pe 18 noiembrie, este un thriller politic biografic regizat de Oliver Stone si bazat pe doua carti. The Snowden Files, de Luke Harding, (ziarist la The Guardian). Si Time of the Octopus, scrisa de Anatoly Kuscherena. Acesta din urma este insusi avocatul rus al lui Edward Snowden.

Avocatul Anatoly Kucherena, personalitate publica la Moscova, profesor si doctor in drept, are 56 de ani si s-a nascut in Republica Moldova, raionul Calarasi, satul Mandra. Din 2013 el il reprezinta din punct de vedere juridic pe azilantul politic in Rusia Edward Snowden. Pro bono. Intre timp a scris si o carte despre fostul agent american.

In aprilie 2015, WikiLeaks a publicat sumele vehiculate in jurul filmului: Kucherena a primit un milion de dolari, iar ziaristul de la The Guardian, 700.000 de dolari pentru drepturile de ecranizare a cartilor. Regizorul Oliver Stone ar fi incasat 600.000 de dolari pentru scenariul filmului.

snowden-oliver-stone

Initial, Oliver Stone s-a ferit de subiectul „Snowden”

Prima oara cand i s-a propus lui Oliver Stone subiectul ”Snowden”, acesta s-a aratat destul de circumspect. La momentul acela era ocupat cu alt subiect controversat: ultimii ani din viata lui Martin Luther King, cu Jamie Foxx in rolul principal. Ulterior, anulat. Regizorul a spus ca deocamdata nu-si doreste inca un proiect la fel de sensibil. Tocmai fusese criticat masiv pentru filmul sau W. (2008), in care il portretiza pe George Bush ca fiind ”cel mai rau presedinte al SUA din toate timpurile, e drept, dupa Nixon”.

O serie de de evenimente ulterioare l-au convins pe Stone sa faca filmul. Mai intai, Glenn Greenwald (unul din jurnalistii contactati anonim de Edward Snowden inca dinainte de „tradare”) l-a rugat pe Oliver Stone sa-l ajute cu niste sfaturi in legatura cu o eventuala ecranizare dupa cartea sa. Apoi, cateva luni mai tarziu, insusi avocatul lui Snowden, Anatoly Kucherena, l-a sunat pe regizor si i-a oferit spre vanzare drepturile de ecranizare a cartii sale. Cei doi s-au intalnit la Moscova, intr-o locatie secreta, iar Oliver Stone a apreciat cartea ca fiind foarte ”dostoyevskyana”. La momentul respectiv, regizorul nu se hotarase daca filmul sau va fi fictiune, precum cartea (mai precis, cu numele personajelor schimbate), sau povestea reala.

snowden-in-cinema

In ianuarie 2014 a avut loc prima intalnire dintre Oliver Stone si Edward Snowden, la Moscova. S-a hotarat ca filmul trebuie facut. Snowden nu a primit niciun ban pentru implicare. In schimb, a cerut ca banii sai sa mearga catre ziarul The Guardian. Intrebat ce sanse sunt ca Edward Snowden sa se intoarca vreodata acasa, regizorul american Oliver Stone a raspuns ca, din pacate, pragmatismul e la putere in America zilele astea.

”Statele Unite nu-l vor ierta pe Snowden niciodata, poate doar daca schimbarea vine de sus, de la presedinte. Obama nu l-a ajutat deloc pana acum. Din contra. Iar cu Hillary Clinton, cu atat mai mult nu e nicio sansa pentru Snowden”.

Snowden (2016) este adus in Romania de Independenta Film, casa de distributie care promoveaza filme independente de referinta, de nisa sau castigatoare ale unor premii internationale prestigioase.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s