Guest Post: filmul Două Lozuri


Revin pe blog cu seria “guest-post” cu ajutorul blogului Coltul Cultural care a scris entuziast despre filmul românesc Două Lozuri:

“Din start vreau să vă spun că aceasta nu e o recenzie de film. N-are cum. Nici celelalte nu au fost, doar au semănat. Diferența e că aici pun mai multă emoție și mai puțină analiză.🙂

Am fost la o comedie. Românească. La cinema. Am zis-o și pe-asta (emfaza să rămână pe primele două enunțuri, preferabil, că la cinema am mai fost). Și mi-a plăcut. Mult. Am ieșit foarte binedispus și mai fresh decât am intrat pe poarta sălii de cinema.

Să o luăm pe părți. Așa e mai distractiv.🙂🙂

În primul rând, vreau să recomand acest film tuturor celor care stau în provincie. Vor înțelege mult mai multe. Cei ce locuiesc în orașe de la 70.000 de locuitori în jos. Mai ales. Provincialii vor înțelege mult mai bine tipurile de caractere portretizate în film decât cei de la centru. Noi știm mai bine cum e să lucrezi la un loc de muncă, pe bani puțini, unde în fișa postului e inclus (cu cerneală invizibilă) că trebuie să înghiți nedreptăți și să taci, noi știm cât de tare ne dorim o șansă (văzută ca ”loz” în filmul nostru), noi ne trăim altfel tihna micuțului nostru ”acasă”, cu tot ce implică, inclusiv cu mica socializare între prieteni cu care te știi, probabil, din imemoriabil, noi trăim cu alt parfum, parcă, aerul iluzoriu al îmbogățirii rapide… și ne trece… Când viața se petrece ca un duș rece :))))))

doua-lozuri-396847l

foto:cinemagia.ro

Cam așa și cu cele trei personaje principale propuse de Paul Negoescu în filmul scris și regizat de el. Dinel (Dorian Boguță) , Pompiliu (Alexandru Papadopol) și Sile (Dragoș Bucur) sunt trei amici, trei caractere diferite care intră în diferite necazuri pentru a da de urma unui loz pierdut, dar câștigător, la care au participat cu toții, respectând discursul filmului. La noi, la români, așa se poartă, nu? Sunt cu tine la bucurii, că la necazuri știu că te descurci.🙂 Știu. Au pățit-o și ai mei, cu zeci de ani în urmă, tot în urma unui soi de loterie, dar asta e altă poveste. Atunci să vezi cum te trezești cu rude de care nici nu știai că există… N-a fost cazul și-n filmul de față. N-avea rost. Cei trei amici au umplut povestea cu șarmul și amprentele lor. Prostovanul norocos cu aere de cocoș, dar sufletist (Dinel, marele câștigător, de facto), funcționărașul paranoic și zgârcit, ”victima” eternă a sistemului (Pompiliu) și fustangiul fermecător, micul oportunist de provincie (Sile). Chimia dintre cei trei, combinată admirabil de creatorul filmului, a născut situații care mai de care mai năstrușnice și mai pline de sevă, nedepărtându-se mult de realitățile din zilele noastre. Asta am apreciat enorm. În film e mult umor sănătos, nu se sare calul ca-n alte producții, iar comicul de situație apare perfect adaptat nouă, celor de azi.

doua-lozuri-600326l

foto: cinemagia.ro

Am rămas plăcut impresionat de scenariul filmului și am râs pe săturate, aproape continuu, la vizionare.  Mai ales la faza cu culoarea Daciei. Cei ce veți avea curiozitatea să urmăriți filmul, veți afla. N-aș ajuta cu nimic să descriu situația și, oricum, e genul de adaptare perfectă pentru vizual, nu neapărat pentru scris. Da, dragilor, cei trei mini-eroi norocoși ai zilelor noastre au pornit în căutarea lozului câștigător, care se pierduse, și-au ajuns la București, într-o Dacie 1300 cu acte-n neregulă. Automobilul copilăriei mele (pe care-l mai are tata, mașină de colecție, ce mai!) ce m-a dus și pe mine în multe locuri faine din primii ani ai vieții mele, alături de părinți. Un alt plus pentru mine, dar și pentru producție. Contextul în care a fost plasat autoturismul mi s-a părut foarte bine gândit. Despre el și despre film, aflați de la cei care dezvăluie mai multe despre conținut, eu vă las cu curiozitatea, iar eu rămân cu plăcerea de a asista la un film românesc, de comedie, savuros, la cinema, într-o sală arhiplină. Cum se spune: am tras lozul câștigător. Noi, publicul, și echipa de producție. Felicitări! Win-win situation.”

Advertisement

2 thoughts on “Guest Post: filmul Două Lozuri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.