Câini (2016) – thriller românesc


Ultimul film românesc văzut la cinema a fost ceva aparte, l-am vazut la o vizionare in avanpremiera, așa cum fac de obicei pentru producțiile autohtone. Filmul Câini este o anomalie în cinematografia noastră recentă, desigur mai avem productia Orizont (regia Marian Crisan) ca thriller pe anul acesta, ambele la fel de bine primite internațional. Recent a fost nominalizat la trofeul European Discovery 2016 – Prix FIPRESCI, în cadrul Premiilor Academiei Europene de Film. Inițial regizorul Bogdan Mirică a fost remarcat la Cannes, unde a obținut Premiul criticii – FIPRESCI, după care la TIFF, unde a câștigat Trofeul Transilvania, iar la Sarajevo filmul a primit alte două distincții importante.

bogdan-mirica

Toate bune și frumoase, același traseu anual excelent pentru filmele românești, după care vine dezamăgirea în ceea ce priveste încasările din cinematografele noastre. Ca de exemplu acest film s-a descurcat binișor, cu o lansare de peste 15.000 spectatori, ceva peste media obișnuită la debut.

Dar să vorbim despre film, care se perindă undeva în pustiul Dobrogei, un loc uitat de lume, situație caracteristică pentru destule zone rurale din România. Aici se construieste o intrigă ce se integrează perfect într-un astfel de spațiu prăfuit. Acțiunea nu se lasă asteptată, ni se oferă o atmosferă misterioasă unde situația poate oricând să iasă de sub control.

filmul-caini

Calmul specific dramei românești izbucneste într-un thriller a cărui tensiune creste sesizabil în momentele cheie. Rezultatul este unul bun iar abordarea regizorală ne duce spre șocant, la ceea ce nu mă asteptam, posibil dorind să rămână oarecum memorabil. Trio-ul masculin actoricesc: Dragos Bucur, Gheorghe Visu și Vlad Ivanov stă foarte bine când vine vorba despre clasicele confruntări dintre personaje în domeniul thriller.

În concluzie vă invit să îl vedeți în cinema, susțineți astfel filmul românesc să evolueze frumos în cât mai multe direcții.

Advertisement

3 thoughts on “Câini (2016) – thriller românesc

  1. In 8 minute il vad si eu. Cert este ca trailler.ul nu e atractiv……
    Dupa sierranevada vreau si câini apoi selfie69. Ne mai auzim

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.