AperiFILM – Jean-Claude Carrière


Asociația Culturală Experiment. Teatru. Clandestin. și Kinopedia propun: Jean-Claude Carrière – și scenaristul face filmul…

29, iulie, Cetatea Oradea, ora 21:00 Le fantôme de la liberté (1974), 104 minute, în franceză cu subtitrări în engleză (facem tot posibilul să fie în română).

Le fantôme de la liberté wallpaper

De cele mai multe ori nu suntem conștienți de armata de oameni care se află în spatele oricărei producții cinematografice; cu cât mai mare producția, cu atât mai mare și armata. Sigur că ar fi ușor absurd să discutăm despre fundamentalul aport al unui mașinist sau dulgher sau asistent de producție – deși fără oamenii ăștia nu s-ar întâmpla filmul -, dar există oameni cheie, fără de care filmul nu ar mai fi același: nu e totuna o peliculă filmată de Mălaimare jr. cu una filmată de Roger Deakins, o coloană sonoră semnată de Ennio Morricone cu una de Eric Satie, o poveste scrisă de Charlie Kaufman cu un scenariu de’al lui Paul Schrader. Unul dintre cei mai interesanți scenariști, care a colaborat cu unii dintre cei mai reputați regizori, este Jean-Claude Carrière, care are și o bogată operă literară. Poate cea mai fructuoasă colaborare a sa a fost cu suprarealistul prin excelență al filmului, Luis Buñuel, parteneriat care a născut bijuterii cinematografice ca Belle de jour, Le charme discret de la bourgeoisie, Cet obscur objet du désir și pelicula pe care o vom viziona: Le fantôme de la liberté (1974). Regizorul spunea despre acest film că e preferatul lui din tot ce’a făcut și e o adevărată călătorie prin universul comicului absurd, o reală explorare a logicii onirice. Nu există un fir narativ unic care să coaguleze povestea, ci suntem martori ai unor episoade al căror elemente de legătură sunt personajele care, din protagoniste ale unor fragmente, devin pasagere ale altora.

23:15 Taking Off (1971), 93 de minute, în engleză cu subtitrări în română.

taking_off_lynn_carlin_milos_forman_013_jpg_ccwz

Al doilea film scris de Jean-Claude Carrière și propus de noi are regia semnată de Milos Forman, care ne’a mai impresionat cu producții ca One Flew Over the Cuckoos Nest, Amadeus, The People vs Larry Flynt, se numește Taking Off (1971) și este o surprindere plină de umor a societății americane a anilor ’60-’70, prin ochii unui ceh (Forman) și ai unui francez (Carrière). Premisa de la care pleacă filmul este una familiară: o adolescentă fuge de’acasă spre a’și găsi libertatea; dar n’o urmărim pe ea, ci pe părinții care o caută și care se întâlnesc cu alți părinți de adolescenți fugari, într’o serie de momente bine construite, cu mult comic de situație, care te provoacă să te repoziționezi față de propriile’ți prejudecăți.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.