Ceaiul din “Camera din Faţă” şi documentarele


De multă vreme n-am mai explorat universul documentarelor, o lume pe care de multe ori o privim fascinaţi când ni se dezvăluie cu detalii minuţioase pe care nu le stiam despre anumite lucruri din jurul nostru. Cu această ocazie am făcut o selecţie cu o serie de documentare, ce ne prezintă ceea ce înseamnă ceaiul: de la istoria bogată a culturii ceaiului, procesul de producţie din ţările de origine, până la descrierea unui anumit tip de ceai.

logo camera din fata

Acest articol este iniţiat la provocarea Ceainăriei “Camera din faţă” care sună cam aşa: “Ce tip de ceai sau de cafea iţi oferă inspiraţie pentru articolele de pe blog?” Pentru că sunt un colecţionar degustător de ceai, devin mai simplu descris de vorba chinezească : “Mai bine trei zile fără mâncare, decât o zi fără ceai”. Această situaţie pot să o transpun în dreptul blogului ce se bazează pe vizionat filme (în acest caz documentare) şi scris la foc automat.

Ceaiul ales îl veţi găsi mai jos, după ce exploraţi câteva detalii din lumea ceaiului prin vizorul documentarelor:

Curiozitatea istorică:

Stim bine că pe la mijlocul secolului 19, China încă era singurul producător şi exportator de ceai din lume până în momentul când englezul Robert Fortune s-a “strecurat” pe anumite plantaţii din China şi a reuşit să fure plante de ceai şi să le transporte în regiunea Darjeeling din India.

Mai multe detalii găsiţi vizionând documentarul: “Robert Fortune: The Tea Thief”

Cel mai bun documentar al ceaiului:

Unul dintre cele mai bune documentare despre ceai este reprezentat de călătoria americanului David Lee Hoffman pe teritorii chineze, pentru a descoperi din savoarea originară chineză.

Mai multe detalii găsiţi vizionând documentarul: All in This Tea (2007)

Pentru a vă face o idee despre un anumit tip de ceai, am ales varietatea Oolong produsă în Taiwan:

“Ceai Oolong, originar din provincia Fujian din China, este ceaiul cu unele dintre cele mai frumoase frunzuliţe, nu de alta, dar arată ca nişte dragoni mici şi negri. Producţia acestui ceai, poate cea mai complexă dintre toate, este o adevărată artă, începând de la culesul frunzuliţelor, care se face doar în zilele însorite. De aceea, ceaiurile produse în timpul verii sunt cele mai reuşite. Este cunoscut şi sub denumirea de “wulong” şi se serveşte cu precădere în restaurantele chinezeşti din întreaga lume. La fel ca ceaiurile verzi, cele de tip oolong provin din aceeaşi plantă, Camellia sinensis, şi trec, în mare, prin aceleaşi procedee de fabricaţie. Deosebirea este, în cazul procesării ceaiului oolong, că frunzele sunt fărâmiţate intenţionat prin scuturare. În timp ce sunt puse la uscat, marginile frunzelor fărâmiţate capătă o nuanţă roşiatică, iar suprafaţa lor devine uşor gălbuie datorită fermentării şi oxidării. După o perioadă mai scurtă sau mai lungă de fermentare, frunzele sunt înăbuşite la foc puternic pentru a se obţine un ceai semifermentat.

În China ceaiul oolong este lăsat la fermentat o perioadă mai scurtă de timp până atinge un nivel între 12-20%, în timp ce în Taiwan se practică depozitarea frunzelor pentru o perioadă mai lungă de timp, pentru a ajunge la un nivel de fermentare între 60-70%, ce se reflectă într-o aromă specifică mai pronunţată. În ceea ce priveşte aspectul şi gustul, ceaiul oolong se situează între cel verde şi cel negru. Culoarea sa variază între galben strălucitor şi portocaliu; în funcţie de origini şi de metodele de procesare, aroma sa poate fi picantă, afumată sau florală. Cunoscătorii obişnuiesc să înmoaie frunzele cu puţină apă călduţă, înainte de a adăuga apa fierbinte, astfel scurtând perioada de infuzare, pentru a beneficia de întreaga savoare a buchetului ceaiului. O altă proprietate a ceaiurilor oolong este că o doză se poate refolosi de 3-4 ori (de preferat într-un interval de timp cât mai scurt, care să nu depăşească 8 ore) fără a-şi pierde savoarea.”

Mai jos aveţi expus documentarul a cărui tematică este acest tip de ceai:

Pentru a completa acest articol voi expune o serie de beneficii a ceaiului Oolong:

 

1. Menţinerea greutăţii corporale:

Consumul de ceai Oolong ne ajută să ardem grăsimile prin împiedicarea acţiunii enzimelor care conduc la acumularea de grăsimi în organism.

2. Reducerea colesterolului:

Infuzia de ceai Oolong poate reduce nivelul colesterolului şi contribuie la sănătatea sistemului cardio-vascular.

3. Buna funcţionare a digestiei:

Ceaiul Oolong este recunoscut pentru faptul că alcalinizează tractul digestiv şi poate reduce inflamaţia cauzată de refluxul gastro-esofagian sau de ulcer. Dacă este consumat fierbinte poate calma stomacul.

4. Piele sănătoasă:

Antioxidanţii din ceaiul Oolong împiedică îmbătrânirea prematură a pielii şi reduce reacţiile alergice care duc la apariţia eczemelor sau a altor afecţiuni.

5. Revigorare mentală:

Conţinutul de cofeină reuseste să te ţină revigorat în activităţile zilnice.

Un mod de preparare:

Volum apă                             Cantitate ceai                            Temperatura apă                                   Timp infuzie

300 ml                           1 linguriţă                       apă 75°C                               3-4 min

ceaiul oolong

Voi ce tip de ceai savuraţi în timpul acordat blogului?

 

 

One thought on “Ceaiul din “Camera din Faţă” şi documentarele

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.