Multiculturalitatea europeană exprimată cinematografic


Multiculturalitatea este un aspect fundamental ce defineste Europa ca şi continent dar şi Uniunea Europeană  ca şi organizaţie internaţională. Amalgamul de popoare de pe bătrânul continent a dat nastere la diferite culturi în cadrul diferitelor ţări, care prefaţează indentitatea culturală a fiecărui naţiuni. Unirea acestor tradiţii sub egida Uniunii Europene duce la înflorirea multiculturalităţii şi la păstrarea unei inter-dependenţe benefice societăţii europene.

Un exemplu strict pe cinematografia europeană este producţia de filme care reuneste în nenumărate ocazii mai multe ţări europene, genul acesta de coproducţii pot fi considerate ca şi o multiculturalitate aplicată.

Pe domeniul cinematografic desprindem câteva tendinţe în producţia de filme europene cu un caracter cultural. Prima fiind producţia de film cosmopolitan care conectează problemele locale şi naţionale cu cele internaţionale: interconectarea unei naraţiuni de familie cu mediul războiului, terorii şi probleme lumii a treia. Regizoarea daneză Susanne Bier este un puternic exemplu prin filmele sale, de menţionat filmul Hævnen (In a Better World) (2010), care dezbate problematica enunţată mai sus.

in-a-better-world

O a doua tendinţă în producţia de film cu un caracter cultural este filmul multicultural. Putem avea o privire multiculturală aruncată “din afară” (prin intermediul “regizorilor etnici”) asupra Europei şi culturii europene. Regizorul de etnie turcă Fatih Akin reuseste să exploreze relaţia dintre multiculturalism şi inter-etnicitate, luând ca exemplu ciocnirea dintre cultura germană şi cea turcă, unde evidenţiază apăsat indentitatea culturală şi constienţa etnicităţii; filmele regizorului care subliniază aceste aspecte sunt:  Head On (Gegen die Wand, 2003) şi Edge of Heaven (Auf der anderne Seite, 2007).

Head On (Gegen die Wand, 2003)

O abordare atipică multicultural o avem în cadrul marginal a spaţiului metropolitan, aici este vorba despre periferia oraşelor europene care au devenit un amestec multicultural pestriţ şi periculos. Avem aici exemplificat acest aspect prin clasicul film La Haine din 1995 regizat de Mathieu Kassovitz, un film cult hip-hop ce explorează dedesubturile unei societăţi mărginase unde influxul de imigranţi formează o diasporă multiculturală, un fenomen nou pentru spaţiul european foarte bine susrprins încă din anul 1995.

La Haine

Se observă o diversitate în abordarea cinematografică a multiculturalităţi europene iar realizatorii de film de mai sus au expus excelent tematic acest aspect. În alte cuvinte vă invit să vizitaţi Festivalul Filmului European, care este în plină desfăsurare şi să nu uitaţi că luna mai este luna filmului european, un bun mod de a sărbători prin vizionare.

festivalul filmului european 2016 program

Pentru mai multe detalii intraţie pe pagina de facebook sau pagina oficială a festivalului. Mai jos spotul de anul acesta ce ne îndeamnă la “gustarea” de film european.

One thought on “Multiculturalitatea europeană exprimată cinematografic

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.