Risen (2016) – disputa dintre credință și îndoială


I have seen two things which cannot reconcile: A man dead without question, and that same man alive again. I pursue Him, the Nazarene, to ferret the truth.

Ne aflăm în Săptămâna Patimilor și este un bun prilej de a vedea filme pe această tematică. Filmul Risen fiind recent lansat în cinematografele din țară, o alternativă de “post” binevenită pentru cei care evită anumite filme în această perioadă. O producție de acest gen trebuie să aibă grijă cu privire la abordarea celor scrise în Biblie, orice înterpretare greșită va duce la o anulare din punct de vedere a creștinului.

risen soldat roman

Pot spune că Risen a fost pe calea cea bună chiar dacă pe alocuri a forțat nota, în plan principal găsim un personaj păgân: Clavius fiind un tribun roman care s-a aflat în apropierea lui Isus, chiar în ziua răstignirii; Clavius este un personaj fictiv care ne ajută să privim din punctul lui de vedere cele întâmplate.

Principalele aspecte ale acestui film sunt credința și îndoiala care au o dispută continuă în sufletul creștinului. De aceea la un moment dat avem o interacțiune între două personaje ce subliniază această dispută: romanul Clavius întâlneste pe îndoielnicul apostol Toma. Revelația celor doi este concomitentă în momentul în care Isus apare în mijlocul lor iar Toma îi verifică rănile.

O foarte bună descriere a stării personajului o găsim în Evrei 11: 1-3

“Şi credinţa este o încredere neclintită în lucrurile nădăjduite, o puternică încredinţare despre lucrurile care nu se văd.

Pentru că, prin aceasta, cei din vechime au căpătat o bună mărturie.

Prin credinţă pricepem că lumea* a fost făcută prin Cuvântul lui Dumnezeu, aşa că tot ce se vede n-a fost făcut din lucruri care se văd.”

Trailer:

Alte opinii: CeFilmeVad, Ifilmebune, Radioromanul, Stiri Crestine, Catholica, BlogdeCinema, AlfaOmega, Needitat,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.