Pseudokinematikos. Fals tratat de cinema românesc


Acum ceva timp anunţam entuziast o serie de articole (Colecţia Carte de Cinema) care să aibă în prim plan cât mai multe cărţi de film/cinema traduse sau publicate în limba română. Pentru că mă aflu într-o continuu vârtej în ceea ce priveste blogul: de la vizionat filme, la scris recenzii, darămite să mai deschid o carte cu iz cinefil. Printre altele colecţia personală de carte sau revistă de cinema s-a mărit consistent şi am fost impulsionat la citit la aflarea veştii că Marian Sorin Rădulescu publică un al treilea volum din seria Pseudokinematikos. Fiindcă stiam că aveam de ceva timp primul său volum, am început să-l recitesc pentru a continua seria de articole despre cărţi de cinema.

Pseudokinematikos. Fals tratat de cinema românesc

Pseudokinematikos. Fals tratat de cinema românesc este o carte ce se apropie de cititorul cinefil prin relatarea experienţelor personale ale autorului. Se expune dinamica cinematografiei în contextul românesc, pentru a evidenţia trecutul fabulos al cinema-ului românesc şi a acoperi prezentul gălăgios de multiplex.

Prefața “epilogului” cartii dezvoltă o bună critică a cinefilului autohton care a ajuns să consume tot mai mult fără să se sature cu adevărat, cinema-ul fără gust este combătut în această operă. Chemarea este una de trezire din adormirea simţurilor, acele simţuri care nu mai doresc să caute adevărata esenţă în ceea ce priveste vizionarea unui film cu adevărat satisfăcător. Combate acest spirit dăunător prin discuţia asupra marilor opere ale cinema-ului românesc, dezbătute in cadrul acestei cărți. Ajunge să ia la rând cineasti cunoscuţi: Pintilie, Piţa, Veroiu, Daneliuc, Săucan, Tatos iar marii actori sunt amintiţi cu multă căldură: Florin Piersic, Mircea Albulescu, Tamara Buciuceanu, Jean Constantin ş.a.m.d. Autorul mai strecoară câte o critică bine argumentată şi câtorva din personalităţi, pentru a sublinia din dezamăgirile pe care le-a avut în legătură cu acestia.

Eu cred că este o plăcere să citesti o carte în care totul este povestit cu atâta patos, ajungi să simpatizezi cu autorul şi mai mult de atât îţi conturezi o imagine a unor filme și personalități ce au marcat această parte de lume cinematografică. Recomand această carte şi pe viitor urmează să citesc şi cel de-al doilea volum (posibil înainte de lansarea ultimului volum).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s