Tale of Tales (2015)- de la Cannes adunate


Dacă nu stiați anul acesta avem o prezență foarte bună la Cannes: Bacalaureat de Cristian Mungiu, Sierra Nevada lui Cristi Puiu șiCâini, filmul lui Bogdan Mirică. De aceea scotocesc prin cotloanele minții mele pentru a evidenția ce filme am văzut anul trecut. Încep cu basmul cinematografic Tale of Tales, regizat de Matteo Garrone, care mi-a atras atenția din multitudinea de filme ale festivalului și pe care l-am vizionat în perioada horror (toamna-Halloween) a anului.

Festivalurile europene (peste care tronează franțuzul Cannes), ne aduc de multe ori abordări cinematografice inedite pentru gustul cinefilului de rând. Aici Tale of Tales vine să confirme acest statut, printr-o abordare fidelă asupra basmelor populare din diferite țări europene. Se presupune că aceste basme au avut influență asupra fraților Grimm, care au scris în aceeași manieră lugubră, dar îndulcită prin diverse abordări mai puțin de groază, mai mult un happy-end pe gustul cititorilor.

tale of tales

În acest film lumea basmelor e subiectul principal, iar diversele povesti desprinse din diferite tărâmuri misterioase reușesc să se adune într-o morală specifică acestei literaturi. Relatările din acest univers mitic întâlnesc simboluri și metafore ale condiției omului într-un context medieval. Imaginația în acele timpuri se afundă în negura creației literare, ce avea o deschidere pentru a evidenția contrastul dintre rău și bine.

Misticismul poveștilor are o serie de elemente unde religia își face cu greu locul, cadrul fiind potrivit pentru obiceiurile păgâne ori vrea să sublinieze obscuritatea medievală a creștinismului.

Trailer:

Articol scris pe CeFilmeVad.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s