Cinepub (4): Morgen (2010) de Marian Crisan


morgen marian crisan

Seria articolelor sub egida Cinepub„ continuă cu recenzia la filmul „Morgen (2010)”. E interesant că astfel de filme românesti sunt disponibile din bunăvoința celor care le-au realizat, e un lucru bun că le găsim pe o platformă accesibilă cum este Youtube.

Regizorul Marian Crișan e câștigătorul trofeului Palme d’Or la Cannes pentru scurtmetrajul „Megatron”,ajunge pe Cinepub cu lungmetrajul său de debut,Morgen. A trecut 6 ani de la premiera acestui film și-n cele din urmă am ajuns să-l vizionez, cam rușinos din partea mai ales că  regizorul e bihorean ca mine. Oricum mă revansez și sper să particip la Premiera de Gală a noului său film, Orizont, la Cinema Cortina din Oradea (mai multe detalii într-un viitor articol).

Tematica filmului este una de actualitate, datorită marii migrații de refugiați care străbat Europa, dacă filmul Morgen își întârzia lansarea și ajungea în această perioadă, cu siguranță se bucura de o atenție sporită din partea publicului.

Este filmat pe plaiuri bihorene, mai exact zona Salontei în apropiere de granița cu Ungaria, nu departe de locul meu de baștină. De aceea pentru mine limbajul personajelor este unul familiar, iar obiceiurile personajului principal le recunosc foarte bine din mediul rural bihorean. Mă bucur să văd pe peliculă un peisaj geografic la care rezonez și mă indentific, mai ales că o lume întreagă a reușit să vadă o zonă mai puțin tranzitată de cinematografia românească.

Vizionează gratis Filmul Morgen pe Cinepub:

Cinepub.ro (www.cinepub.ro) este singurul portal de cinema românesc online, distribuit gratuit și cu acordul legal al producătorilor și cineaștilor independenți, cu premiere în fiecare joi seara, de ficțiune, documentar sau animație, scurt sau lungmetraj.

Advertisements

One thought on “Cinepub (4): Morgen (2010) de Marian Crisan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s