Trumbo (2015) – in umbra Hollywood-ului


“What the imagination can’t conjure, reality delivers with a shrug.”

trumbo

Filmul Trumbo este despre faimosul scenarist Dalton Trumbo si care ne prezinta viata tumultoasa a acestuia, in cadrul visului american hollywoodean. Merg mai departe si pot spune ca este cel mai bun film biografic pe anul trecut, chiar cu riscul de a trece peste antipaticul Steve Jobs. Posibila aceasta reactie datorita faptului ca Trumbo e simpatic din fire, un scriitor-scenarist a carui inclinatie spre happy ending se potrivea caselor de productie americane. Problema a venit in anii de inceput a razboiului rece, unde o apartenenta politica gresita, a fost considerata o adevarata tradare, chiar daca intentiile sale au fost bune.

Ascensiunea geniului sau de a scrie se intalneste cu epoca de aur a propagandei contra “virusului rosu”, un contact violent pentru cariera scenaristului, care il face sa realizeze niste scenarii de Oscar (detalii cu privire la acestea in miezul filmului). Frecusurile politice au repercursiuni pe toate planurile personale, dar contracararea si planul de a retalia sunt foarte bine pus la punct.

bryan cranston and hellen mirren

A doua atractie a filmului este actorul Bryan Cranston ce il interpreteaza pe celebrul Trumbo. Un rol principal ce aduce filmului singura nominalizare la Oscarurile de anul acesta, mai mult de atat se inscrie in lista “festivalului prea alb” si devine printre rolurile contestate; desigur ca acele critici sunt indreptate mai mult spre votantii premiilor Academiei Americane de Film. Cranston daca nu stiati este celebru pentru serialul Breaking Bad (5 sezoane) si a fost propulsat de acest serial inspre lumea lung-metrajului.

De laudat reusita redarii fidele a unei epocii de cateva decenii din culisele Hollywood-ului unde au existat numeroase conflicte, cazul Trumbo fiind unul de bagat in seama. Aceasta industrie a filmului are multe dedesubturi mizerabile care cu greu ies la suprafata, totusi gasesc curios faptul ca abordarea acestui film nu este una total razvratita contra “sistemului” hollywoodean.

Advertisements

2 thoughts on “Trumbo (2015) – in umbra Hollywood-ului

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s