Ben Hur (1907) – prima ecranizare a cartii


Pentru a cunoaste cat mai bine istoria filmului ne intoarcem in anul 1907, cu aceasta ocazie vizionam prima ecranizare a cartii Ben-Hur: A Tale of the Christ, scrisa de Lew Wallace. Lansata in 1880 devine un bestseller, astfel inevitabil ajunge in atentia producatorilor de film. In jurul acestui film s-a dat o prima lupta importanta in ceea ce priveste drepturile de autor. Cei care au produs acest film n-au platit nimic pentru folosirea cartii Ben Hur, mai mult de atat era o practica la moda in acele timpuri. Casa de productie a fost actionata in judecata, unde pierde procesul si astfel se inregistreaza un precedent, care a dus la o legislatie impotriva celor care foloseau anumite materiale fara drepuri de autor.

Acest film ajunge in tara noastra pe marile ecrane candva in perioada interbelica. Observam o recuperare din urma a marilor filme dinainte de primul razboi mondial, ruland la noi in tandem cu alte filme ce erau in voga in perioada interbelica.

Vizionati filmul mai jos:

Advertisements

6 thoughts on “Ben Hur (1907) – prima ecranizare a cartii

  1. excelenta ideea de a prezenta si filme vechi!
    ceea ce imi aminteste de o sugestie pe care voiam sa ti-o fac. am vazut un comment al tau la unul dintre articolele nostre de tehnica de pilotaj auto. ar fi pasionanta o serie de articole despre tehnici folosite in filme, gen fade out, cadre lungi, chestii se genul… si cu exemple de filme care le folosesc.
    ce zici? 🙂

    1. o sa mai prezint filme vechi pentru ca dizertatia pe care o pregatesc o sa aiba mici recenzii la anumite filme ce rulau in perioada interbelica 😀 mi-au placut respectivele articole, multe informatii utile. M-am gandit sa fac anumite articole pe partea tehnica, n-am cercetat dar mi-ai dat niste idei bune 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s