Spotlight (2015) – in lumea jurnalismului profesionist


“They knew and they let it happen! It could’ve been you, it could’ve been me, it could’ve been any of us.”

spotlight (1)

Din start pot spune ca Spotlight a fost unul dintre cele mai bune filme de anul trecut, chiar l-am inclus in top 5 pe 2015. In mod surprinzator am ajuns sa descopar de unul singur tematica filmului, fara sa vad trailer-ul ci doar spicuind anumite titluri din presa straina ce il sugerau ca un film excelent. Am urmarit investigatia echipei de jurnalisti, fara a stii din start magnitudinea situatiei si nici micile detalii care ar fi “spulberat” povestea in sine. De aceea o sa rezum aceasta recenzie fara a da idei asupra plot-ului:

Prin filmul Spotlight, jurnalismul profesionist de ancheta capata o noua dimensiune in lumea cinema-ului. Se reuseste expunerea inteligenta a unei realitati sociale si construirea unei intrigi ce te tine interesat de subiectul investigatiei jurnalistice. O serie de interpretari pline de zel din partea actorilor:  Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams si Liev Schreiber.

Spotlight film

Regizorul Tom McCarthy a contribuit si la scenariu, reusind sa construiasca o intriga ce se dezvolta treptat pe baza dovezilor, introduse in cadru. O constructie migaloasa care scoate in evidenta munca jurnalistului dedicat meseriei, rezultatele fiind pe masura efortului depus pentru a dezvalui si dovedi adevarul din spatele povestii. La fel cum acest film intens iti deschide ochii asupra lumii, asa trebuie sa faca orice jurnalist (care se respecta) prin ceea ce scrie.

Va recomand sa nu urmariti trailer-ul si va zic o vorba din popor: “Mergeti pe mana mea”.

3 nominalizari la Globurile de Aur: – cel mai bun film drama

-cel mai bun regizor

-cel mai bun scenariu

3 nominalizari Bafta: -cel mai bun film

-cel mai bun actor in rol secundar (Mark Ruffalo)

-cel mai bun scenariu original

AFI Awards– filmul anului 2015

Advertisements

4 thoughts on “Spotlight (2015) – in lumea jurnalismului profesionist

  1. am mers pe mâna ta și l-am văzut în noaptea Oscarurilor la cinema cu începere de la ora 23.59 , iar dimineață am aflat că e câștigător !

    1. Chiar la fix l-ai vazut, ma gandesc ca ti-a placut. A fost unul dintre cele mai bune filme de anul trecut, a castigat surprinzator dar pe buna dreptate. 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s