Joy (2015) – lupta cu visul american


“Never speak, on my behalf, about my business, again.”

joy wallpaper 1

Anul acesta începe marea invazie a filmelor de Oscar în cinematografele autohtone, premiera acestui film având loc de Crăciun în Statele Unite ale Americii. Spun de Oscar pentru că filmul Joy are toate sansele să primească cel puțin o nominalizare în dreptul actriței Jenifer Lawrence, care a jucat în rol principal. Regizorul David O. Russell încearcă aceiași rețetă și în acest an, cum a făcut și în trecut cu filme ca: The Fighter (2010) cu 7 nominalizări la Oscar (2 câstigate), Silver Lining Playbook (2012) cu 8 nominalizări (unul câștigat) și American Hustle (2013) cu 10 nominalizări.

De remarcat că în cadrul acestor filme actori sunt cei mai remarcați și cei mai pasibili să câstige cât mai multe premii în cadrul festivalelor. De aceea rețeta succesului este copiată și-n cadrul filmului Joy, prin intermediul redistribuirii a unor actori ce s-au dovedit a fi iscusiți în genul acțiunii lui Russell; aici vorbim de faptul ca Jenifer Lawrence, Bradley Cooper si Robert DeNiro apar în ultimele 3 filme (inclusiv Joy). Poți spune că ai un deja-vu, dar cadrul fiecărui film îi utilizează în diferite scenarii și se foloseste de ei la capacitate maximă.

joy scenes

Familia este din nou în centrul atenției, relațiile dintre membrii familiei sunt expuse în detaliu pentru a observa cât mai bine mecanica celulei de bază a societății (familia). Putem spune că este un soi de experiment social cinematografic, ce te pune în fața unei familii disfuncționale, unde normalitatea nu își are locul. Mai mult de atat conceptul de vis american este expus ca ceva pentru care merita sa lupti pana la ultimul ban. Framantarile personajului principal se rasfrang in directia unui viitor asigurat de cercul vicios al sistemului capitalist, astfel toate resursele alimenteaza un vis din copilarie care desigur devine o metafora a vietii adulte.

Advertisements

2 thoughts on “Joy (2015) – lupta cu visul american

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s