The Revenant (2015) – aventura de a supravietui


the revenant poster“I ain’t afraid to die anymore. I’d done it already.”

The Revenant e acel film nemaipomenit care mi-a atins latura salbatica inca de la primele cadre dintr-o natura perfect surprinsa in splendoarea sa. Alejandro González Iñárritu e acel regizor de Oscar, care revine dupa Birdman si intrece orice asteptari cu o noua productie; intr-un cadru cinematografic excelent “desenat” de catre Emmanuel Lubezki, castigator al ultimelor 2 Oscaruri pentru directia cinematogtrafica a filmelor Gravity si Birdman.

Pe partea distributiei il gasim pe Leonardo DiCaprio, intr-o prestatie de zile mari, alaturi de un alt titan pe nume Tom Hardy, un duo ce va ramane memorabil in anii ce au sa vina. Personajul-erou principal e Hugh Glass (interpretat de DiCaprio), o figura legendara ce a ramas in cultura populara western (o serie de carti s-au scris printre care si ceea din 2002 pe nume The Revenant din care s-a inspirat filmul), evenimentele se petrec in 1820 si are la baza fapte reale.

The Revenant are ca scop principal supravietuirea, vedem ca fiecare personaj in parte are acest instinct si lupta pana la ultima suflare tinandu-se cu ghearele de orice speranta, intr-un tinut ce pare de nelocuit. Oamenii din aceste tinuturi secatuiesc natura de fauna sa si par a avea o forta distructiva asupra a tot ce ating de-a lungul “expeditiei” lor.

Vedem o confruntare clasica western unde populatia locala (ameridienii) este prinsa la mijloc, intr-un conflict de interese: de la razboiul dur impotriva lor pana la interese economice in cazul vanzarilor de piei (in care erau implicati si ei).

beautiful landscape the revenant

Desigur tematica supravietuirii se rasfrange cu putere asupra lui Glass, care a infruntat de unul singur conditiile naturale extreme, printr-o vointa extraordinara de a ramane in viata dupa ce a fost atacat de un Grizzly. In primul rand, aceasta calatorie initiatica in adancurile fiintei umane capabile de lucruri nemaintalnite, se extinde intr-un cadru inspirational pentru cei care se indoiesc de ceea ce poate face o vointa puternica.

 Lumina care se rasfrange asupra camerei este una naturala (regizorul filmand in acest fel), care da o senzatie placuta atunci cand imaginea captureaza natura, de la muntii de o frumusete magnifica la paduri parca desprinse dintr-un basm, iar raurile inghetate alaturi de zapada completeaza un cadru natural rareori expus, intr-o asemenea maniera.

Actiunea este de multe ori la un nivel minim care exploreaza linistit imprejurimile si pare a fi captivata de frumusetea lor, dar explodeaza de multe ori reusind sa mentina un interes continuu asupra calatoriei lui Glass si-l implica la un nivel fizic nemaivazut. Pentru acest rol ma gandesc ca Leonardo DiCaprio este unul dintre favoriti la Oscar, pentru o performanta de a ilustra chinurile si durerile unui asemenea personaj, cu o dedicare evidenta.

the revenant forest

Un film violent intr-o lume nemiloasa, unde de multe ori nu stii de unde exact iti va veni sfarsitul: frigul care isi vara ghearele in trupul tau, pradatorii in a carui cale ai iesit ori cel de langa tine, care doreste doar sa-si salveze propria viata. Abia astept sa ajunga la noi in cinematografe, pentru a ma instala in sala de cinema, de unde sa explorez un film extraordinar.

Advertisement

4 thoughts on “The Revenant (2015) – aventura de a supravietui

  1. Ma pun si eu la coada 🙂 Inarritu m-a lasat deja de 2 ori masca (Biutiful Birdman :D). Am insa o problema cu Di Caprio. Mereu mi-a parut un actor foarte, foarte bun. E insa paradoxala si (pt mine cel putin) vag deranjanta discrepanta dintre aspect si voce. E mai greu convingator, acum, ca nu mai e in rol de Toby…

    1. Eu am fost intrigat de Inarritu la primul contact cu un film al sau, acesta ar fi 21 Grams si dupa care Babel, desigur Biutiful si-a lasat amprenta la randul sau. Da DiCaprio cu greu poti sa nu admiti ca are flerul sau personal, cred ca de aceasta data are cele mai mari sanse sa fie recunoscut pentru interpretarea sa…plus ca si-a folosit foarte putin vocea in acest film…cred ca a fost ceva nou pentru el, o experienta buna pentru cariera sa, chiar daca nu ia Oscarul 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.