Beasts of No Nation (2015) – o trista istorie repetitiv africana


Beast of No Nation poster african movie

“Bullet is just eating everything, leaves, trees, ground, person. Eating them. Just making person to bleed everywhere. We are just like wild animals now, with no place to be going. Sun, why are you shining at this world? I am wanting to catch you in my hands, to squeeze you until you can not shine no more. That way, everything is always dark and nobody’s ever having to see all the terrible things that are happening here.”

Beasts of No Nation este un film produs sub marca televiziunii americane online Netflix, a carui specializare e pe seriale dar vrea sa-si largeasca orizonturile in lumea lungmetrajului. Initiativa ce poate sa revolutioneze piata clasica de “desfacere” a filmelor, oferind o alta alternativa, cea online.

Desigur asta ar fi o discutie separata care n-ar avea nici-o legatura cu filmul nostru, de aceea ma rezum doar la rezultatul artistic a celor de la Netflix. Intr-o perioada de timp am vizionat o serie de filme ce avea in prim plan continentul african, cum ar fi: The Constant Gardener, The Last King of Scotland, Blood Diamond, Hotel Rwanda s.a.m.d.; toate relatand din tragica soarta a tarilor africane care s-au confruntat cu o serie de tragedii sumbre.

Beasts of No Nation vine sa completeze aceasta serie neagra a filmelor ce trateaza aspecte terifiante a unui razboi civil caracteristic multor natiuni africane. Un conflict intern care macina poporul respectivei tari mai rau ca o conflagratie externa, nesiguranta in propria tara datorita diferitelor tabere combatante, ajunge sa prinda la mijloc oameni care isi traiau linistiti viata in coltul lor saracacios de lume.

idris elba in beast of no nationPentru ca intr-o lume a treia educatia este precara stim bine ca anumite reguli sociale arhaice inca domina societatea acestor tari, acest lucru duce la un dezechilibru foarte rapid iar raspunsul este de multe ori violent si haotic. Chiar mai mult, aceasta nesiguranta se prelungeste la nesfarsit, unde combatantii nu renunta la lupta pana cand unul dintre ei moare, o regula animalica a junglei care nu are de a face cu umanul.

Astfel se ajunge sa fie afectate generatii intregi iar cei tineri care ii avem in prim plan ca soldati-copii vor mosteni o lume a violentei si suferintei, o drama traita care nu ii va parasi o viata intreaga. Cu aceste aspecte ale razboiului se confrunta acest film, o ilustrare reala si plina de adevar a ceea ce se intampla in aceiasi lume in  care noi traim.

Trailer:

Advertisements

9 thoughts on “Beasts of No Nation (2015) – o trista istorie repetitiv africana

  1. Mi se pare un film tare interesant, cu atat mai mult cu cat imi plac ecranizarile ce au un “sambure” de realitate/ istorie, fie ea si cutremuratoare!
    P.S. imi place Idris Elba. 🙂

          1. Pai, na… timpul trece, ne mai schimbat genul de filme preferate… dar “vremea mea”?? Exact ca in expresia “ehe taica… pe vremea mea… nu era asa ceva”! :)))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s