The Martian (2015) – primul om pe Marte


“Technically, Mars is international waters, meaning Maritime Law applies. And since I am illegally commandeering a vessel in international water under maritime law, that makes me a pirate. Mark Watney : Space Pirate”

the martian matt damon

Deci, cand am auzit rostita expresia de Space Pirate am avut un zambet instant, o astfel de referinta nu poate fi trecuta cu vederea din partea Piratului Cinefil, de aceea quote-ul de mai sus va ramane pentru posteritate. The Martian vine in cinematografe cam in aceiasi perioada a anului trecut cu mai precocele frate sau geaman pe nume Interstellar. Este o asemanare care merge mai departe de perioada anului in care au fost lansate: Matt Damon (actorul principal) a jucat in Interstellar un rol secundar, mie imi place sa ma gandesc ca a facut antrenamentul perfect pe planeta pe care a “naufragiat” acolo, pentru a supravietui pe Marte.

Nu stiu exact cum merge treaba cu marketingul pe la Hollywood dar la o distanta de doar cateva zile de la lansare acestui film, NASA anunta entuziasta ca pe Marte s-a gasit apa…coincindenta? Oricum e un lucru bun mai ales ca ambele “evenimente” s-au soldat cu o glorificare a stiintei in spatiul vast al universului, mai exact galaxia noastra si mai exact sistemul solar. Nu dau mai multe detalii tehnice pentru a nu iesi din expertiza de cinefil mai putin calificat in aceasta directie, orice ar fi la vizionarea acestui film veti afla multe chestii stiintifice interesante.

the martian sf

Ridley Scott revine in lumea SF-ului de la Prometheus din largul pre-universului Alien si ajunge ghidat in cele din urma pe planeta rosie. Noua calatorie initiatica pe taramuri neprielnice omului explorator se desfasoara de aceasta data sub forma unui jurnal interactiv, unde Matt Damon se dovedeste a fi alegerea perfecta pentru a expune seriozitatea stiintifica intr-un context umoristic. Toata lumea a fost surprinsa de umorul de care da dovada acest film, daca am sta sa citim mai mult ne-am da seama ca opera literara care e la baza martianului, are acest iz puternic de haz de necaz.

Avem un personaj principal simpatic, care se face placut spectatorului, ajungand sa fie un soi de erou (american), a carui replica memorabila este: “LOOK! A pair of boobs (.)(.).”; pardon, cealalta replica “In your face Neil Amstrong”…asta ca sa va redau din zona comicului.

In concluzie sa stiti ca aveti de a face cu un film bun, chiar cel mai bun in “zona pura” a SF-ului pe anul acesta. O realizare cinematografica in ton cu noile descoperiri stiintifice de pe alte planete mai indepartate sau mai apropiate. Restul va las sa descoperiti voi, cat timp il mai gasiti in cinematografe.

 Programul pentru Cortina Digiplex din Oradea:

VINERI – MIERCURI: 12:50, 13:40, 15:30, 20:30

JOI: 13:40

cinema cortina digiplex

Advertisements

8 thoughts on “The Martian (2015) – primul om pe Marte

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s