Din istoria cinematografiei lunii octombrie


Revin la  „Colectia Carte de Cinema”  care are o subcategorie „Istoria cinematografiei” in diferitele lunii ale anului , inspirata din una din cartile de cinema din biblioteca proprie, fiind vorba de „Secolul cinematografului” de Cristina Corciovescu si Bujor T. Rapeanu.

Din istoria cinematografiei lunii octombrie:

octombrie, 1899: Aparitia reportajului de razboi, apar primele filmari autentice din cadrul razboiului din Transvaal, denumit razboi al burilor. John Benett Stanford fiind initiatorul acestui tip de filmari.

toamna, 1903The Great Train Robbery este primul western si primul film de actiune american, fiind realizat de Edwin S. Porter pentru “firma” Edison. Un prim western ce marcheaza un deosebit progres in intelegerea elementelor de tehnica a filmului ca mijloace de expresie, in utilizarea continuitatii cinematografice.

octombrie, 1905: In filmul Trapped de Blood Hounds este considerat ca a aparut prima urmarire tragica din istoria cinematografului.

octombrie, 1911: Este prezentata publicului prima capodopera a documentarului, expeditia Scott la Polul Sud.

octombrie, 1911: Primul film chinez este un lungmetraj documentar despre revolutia burghezo-democratica din China si abdicarea ultimului imparat.

15 octombrie, 1915: The Battle Cry of Peace este primul film de propaganda pentru intrarea SUA in razboiul impotriva Germaniei.

The Battle Cry of Peace

octombrie, 1923: Primele semne de criza la Hollywood, studiourile isi sisteaza productia pana in ianuarie 1924. Bancherii din Wall Street nu mai finanteaza pana cand superproductiile: Robin Hood sau Cele zece Porunci nu isi dovedesc rentabilitatea.

Carte achizitionata din larga colectie de carte de cinema a anticariatului online„Magazinul de carte”.

magazinul de carte

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.