Cinepub (3): Exploratorul (2013)


De ceva vreme am descoperit un documentar fascinant despre viata lui Emil Racovita, celebrul savant roman pioner in multe domenii ale stiintei. De cand am fost elev la scoala gimnaziala am aflat de peripetiile lui Emil Racovita, profesorul de biologie ne povestea despre expeditia antartica si ne afisa diapozitive de tot soiul. Auzisem pentru prima data de corabia Belgica si eram ochi si urechi cand era vorba de studiile pe care le-a intreprins Emil Racovita.

Mai mult de atat, punerea bazei stiintei speologice prin infiintarea primul institut de speologie din lume (la Cluj) si publicarea primei publicatii serioase in domeniul biospeologiei, a fost un fapt despre care am fost curios in aceea perioada.

emil racovita exploratorul

Subliniez faptul ca programa orelor de biologie ar trebuie sa contina biografia fascinanta a unor asemenea personalitati ce au facut cinste trecutului acestui popor. Tinerii din ziua de astazi ar trebui sa fie ghidati de astfel de initiative inovatorii si de spirite puternice ce au dorit sa faca o schimbare in lumea lor.

Daca aveam posibilitatea sa vizionez acest documentar pe cand eram scoler, cred ca eram cel mai fericit din curtea scolii. Oricum aceasta creatie este o buna posibilitate pentru o aprofundare artistica asupra vietii unui simbol al stiintei mondiale, un bun omagiu de a exista in videoteca oricarei institutii scolare.

Belgica Cook

Documentarul „Exploratorul” urmareste indeaproape cum Emil Racovita a ajuns sa fie membru al echipajului vasului Belgica, din care facea parte cei mai mari savantii ai lumi in aceea perioada. Expeditia in sine e bine prezentata cu fapte si multe detalii pe parcursul unei vijelioase calatorii intr-un teritoriu inghetat la capatul lumii. Nu de multe ori constructia firului narativ ne gaseste cu sufletul la gura cand vine vorba despre riscurile care l-au infruntat cercetatorii in numele stiintei.

Exploratorul exploreaza vitejia si indrazneala omului pentru a-si atinge limitele si de a cunoaste tot mai mult din aceasta lume. Ne putem lauda ca unul dintre ai nostri romani a fost printre cei mai curajosi pioneri din intreaga istorie a omenirii.

Text scris pe Calatorul Curios.

Documentarul il gasiti (mai jos) gratis pe Cinepub:

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s