Guest post: Irrational Man (2015)


irrational man la cinemaExista doua tipuri de filme despre existentialism: cele lente, filozofice, care iti lasa timp de gandire, si abordeaza situatii care au loc la o scara larga; acestea sunt cele care de obicei te fac sa le accepti teoriile, si de obicei vin de la regizori independenti, non-hollywoodieni, ca si Tarkovsky, sau Bergman.

La cealalta extrema, sunt filmele regizate de Woody Allen, care incearca sa fie comice si placute, unde doar personajele sunt existentialiste, iar atmosfera face parte din complet alt univers. Si sunt convins ca toate personajele principale masculine din filmele lui Woody Allen sunt inspirate din adevaratul Woody Allen, pentru ca toate au personalitati asemanatoare, si actioneaza, dupa cum spune si titlul, In Lipsa Ratiunii. Singura mea problema cu existentialismul Allenian este ca este plin de egoism.

Totusi, nu cred ca problema vine pentru ca nu este un regizor sau scenarist bun, ci pentru ca isi adreseaza intrebarile gresite. Daca Malick incearca sa raspunda la “de ce?”, “cum?”, si nu numai, prin The Tree of Life, Allen incearca doar sa raspunda la “de ce eu?” prin filmele sale, si nici macar nu reuseste.

Dar mereu va exista o parte buna in tot raul, iar egoismul si ignoranta din anumite filme pot sa fie considerate virtuti neasteptate, dupa cum s-a asigurat domnul Inarritu sa ne demonstreze prin capodopera sa de anul trecut, Birdman, pentru ca filmele de autor sunt cele mai intime si sensibile. Dar, gata cu Allen, pentru ca nu vreau ca Emma Stone sa se supere ca nu am spus nimic despre ea. Deci cred ca ar trebui sa incep cu o confesiune: ea este una dintre actritele mele preferate, deci probabil ca acest lucru mi-a influentat parerea despre film.

irrational man joaquin phoenix

Dar si daca nu era una dintre actritele mele preferate, sunt sigur ca m-as fi indragostit de ea dupa prestatia superba din acest film. Intre ea si “groovy”-ul Joaquin Pheonix, care a trecut deja prin destul de multe drame psihologice in Her, s-a simtit o chimie de nedescris, desi relatia lor era plina de clisee. Relatia lor nu a fost singurul lucru plin de clisee. Personajele au fost la randul rol stereotipi – scriitorul betiv, romantic, filozofic si eleva care practic a avut o personalitate complet neutra -, iar povestea nu a depasit cu nimic vreo alta drama romantica. Interesul este starnit, in schimb, de o intriga secundara interesanta care pare sa duca in directia unui film politist, si este cam singurul lucru care salveaza firul narativ de la prabusire. Dar lucrul cel mai frumos la Irrational Man este atmosfera, si probabil ca este singurul aspect care il scoate in evidenta.

Muzica superba si stilul colorat formeaza impreuna aceasta aura care aminteste de anii 70, si aproape ca este comparabila cu cateva dintre peliculele lui Paul Thomas Anderson, ca si Boogie Nights sau Inherent Vice. In concluzie, Irrational Man este exemplul perfect a ceea ce inseamna un love/hate relationship. Sunt momente atat de plictisitoare, incat ti se pare ca nu se mai termina niciodata, dar sunt si acele momente atat de frumoase incat ai vrea sa nu se termine niciodata. Dar probabil ca motivul pentru care acest film nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor este pentru ca Allen a considerat stilul o prioritate, si a uitat de substanta. Poate ca acest regizor a facut deja prea multe filme despre propria persoana si a uitat ca publicul sau tinta nu este el.

Author Bio: Acest articol a fost scris de Alex Tarau, un tanar pasionat de filme si realizator de scurt-metraje ale carui publicatii le puteti gasi pe https://filmulzilnic.wordpress.com sau in unele numere din ziarul Taifasuri.

Advertisements

One thought on “Guest post: Irrational Man (2015)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s