Top 10 filme 2015 (ianuarie-iunie)


Am trecut de jumatatea anului 2015 astfel putem face o recapitulare a celor mai bune filme vazute pe anul acesta. Lista va fi aleatorie si foarte subiectiva, printre altele vor aparea si filme care au ajuns mai tarziu la noi in cinematografe, deci produse in 2014.

TOP 10 filme bune 2015:

1. Mad Max: Fury Road (2015)

Filmul Mad Max: Fury Road relanseaza conceptul de Mad Max ca pe un monster truck dotat cu NOS si dupa care este aruncat in aer în mii de bucati care sar care mai de care mai spectaculos pentru deliciu spectatorilor. Masinile specifice viziunii lui George Miller ating un nou nivel in inventitatea modificarilor aduse acestora, construite din fiare vechi dau un suflu important imaginii de post-apocaliptic. Urmarile dintre aceste mosntruozitati pe patru s-au mai multe roti iti taie respiratia ori de cate ori auzi motorul turat si te astepti sa ajunga intr-un impas pe viata si moarte.

mad max fury road

2. Aferim (2015)

Filmul romanesc de epoca a fost una dintre cele mai placute surprize romanesti din ultima perioada a cinematografiei mioritice. Filmul ne aduce de la feudalismul tarziu la modernitate printr-o atitudine specifica unei astfel de epocii tranzitorii, tot asa starea sufleteasca a personajelor face o tranzitie temporala de la romanul uitat de vremuri la romanul contemporan cu obiceiuri mostenite din aceea bucata de trecut.

aferim wallpaper

3. Ex-Machina (2015)

Ex Machina ajunge in cinematografe intr-un moment in care ma gandeam ce sanse au filmele de genu sa se perinde pe marile ecrane. Surpriza nu este una mare cand stam sa ne gandim ca acest film e printre cele mai bune ale acestui an 2015 si ca multa lume sta sa-l laude pentru ceea ce expune.

Desigur, te poti gandi ca in ultima perioada pare o invazie a robotilor pe marele ecrane, dar tehnologia zilelor noastre avanseaza fantastic de mult iar cinematografia vrea sa tina pasul cu un viitor apropiat al unei “noi specii”: robotul.

ex machina top 2015

4. Jurassic World (2015)

Jurassic Park primeste un upgrade tehnologic si ne gaseste intr-un loc fascinant vizitat de mii de persoane zilnic, Jurassic World gazduieste o adevarata gradina zoologica exotica unde fiecare dinozaur are rolul lui sa faca o zi memorabila vizitatorului.

jurassic world top filme 2015

5. Slow West (2015)

Trecutul bad-ass al cinematografiei cu pistolari este prafuit de-a binelea si de foarte putine ori se mai scutura de praf ca sa ne incante prin povestile vestului salbatic. Filmul Slow West face parte din categoria „new age” a westernului, noua directie cinematografica gasindu-l la fel de inspirational ca orice alt film din aceiasi categorie grea. Chiar mai mult acest slow-western reuseste sa desluseasca din obiceiurile cowboy-ului zdrenturos prin preria americana deloc primitoare.

slow west top film 2015

6. McFarland (2015)

In fiecare an apare cel putin un film inspirational din lumea sportului care are un mesaj genial. Anul acesta e randul lui McFarland de sub bagheta companiei Disney sa ne aduca o poveste emotionanta, unde avem un personaj central jucat de Kevin Costner. Un film ce promoveaza sportul si dorinta de performanta in ciuda tuturor obstacolelor care iti vin in cale.

mcfarland top film 2015

7. Birdman (2014)

Catigator de Oscar e un film care sigur iti va place prin stilul alert one-shot al maestrului Inarritu. Birdman e subtil dar in aceiasi masura te loveste violent prin actiunea continua si plina de confruntari, e ca un roller-coaster care-ti pregateste caderea brusca din varful unei discutii ce creste ca intensitate si cade la final ca un meteorit (vezi intro-ul ciudat). Subtilitatile devin savuroase mai ales in momentul cand se dezlantuie si incearca sa arate vizual si auditiv impactul final.

Pelicula vibranta si vie „like a bird” se pierde in „meditatiile” personajului principal, meditatii „soptite” cu voce tare de un soi de-a doua persoana pe langa constiinta personajului, o posibila ramasita a lui Batman interpretat de Michael Keaton in trecut. Discutiile si interactiunile inter-personaje sunt la fel de alerte si pline de entuziasm ca si pregatirea unei piese de teatru.

birdman

8. Wild Tales (2014)

Filmul argentinian, Wild Tales, nominalizat in acest an la Oscar a deschis cea de-a 14-a editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), inclus intr-o sectiune speciala Focus Argentina.

Inevitabil ca cinefil am mai vizionat din filme reprezentantive ale Americii de Sud, cel mai emblematic fiind desigur Cidade de Deus (Brazilia), unde continui cu politicul No (Chile), sa nu uit de mexicanul Pan’s Labyrinth si brazilianul Pixote care urmeaza sa-l anexez la Coming of age…. Wild Tales „incununeaza” intr-un fel o serie de filme amintite de mine si desigur o alta serie lunga a cinematografiei sud-americane.

top filme 2015 wild tales

9. Kingsman: The Secret Service (2015) & Spy (2015)

Anul acesta se pare ca ni se pregateste terenul pentru un James Bond memorabil, Kingsman: The Secret Service e un “spy movie” plin de gadgeturi “utile” pentru viata de gentilom englez ultra-spion. Actiunea se intinde spre un G.I. Joe imbracat in haine britanice unde denumirea de gentleman e o prioritate in viata secreta de agent.

kingsman the secret service top filme 2015

Spy vine la pachet  cu Kingsman si ar merita vizionate la pachet: Melissa McCarthy prin umor sa destinda din usoara seriozitate a lui Colin Firth. Spionajul isi primeste o dimensiune comico-serioasa, un umor care imi aminteste de genul comediilor franceze unde situatiile la limita imposibilului intotdeauna au creat un umor de situatie de tot rasul.

spy filme bune 2015

10. Daredevil (2015-)

La sfarsit va las cu o recomandare de serial, Daredevil pana in acest moment e surpriza anului 2015 din punctul meu de vedere. Super-eroi se pare ca ies la suprafata pe micul ecran in ultima perioada: Arrow si The Flash fiind bune exemple. Daredevil sub marca Netflix gaseste o directie misterioasa si destul de intunecata, interpretarile actorilor sunt excelente iar actiunea nu lipseste in incaierarile unui nou erou pe micile noastre ecrane.

daredevil 

Advertisements

One thought on “Top 10 filme 2015 (ianuarie-iunie)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s