Tehnologia cinematografiei


tehnologie noua cinema

Pentru a raspunde la o provocare lansata de blogalinitiative despre blogul de tehnologie am sa incerc sa dau niste sfaturi mai mult cinefile legate de lumea tehnologiei. Astfel o sa ma leg de lunga istorie a cinematografiei in concordanta cu tehnologia care a propulsat-o in una din atractiile principale cand vine vorba de arta. Este o initiativa care n-am mai intalnit-o pe meleagurile noastre si s-ar mula perfect pe un blog dedicat tehnologiei, dealtfel cinematografia intotdeauna a atras atentia prin produsele sale finite, adica filmele.

Tehnologia cinematografiei:

Chiar daca in ziua de astazi tehnica cinematografica este una avansata si se incearca periodic surprinderea spectatorului cu tot felul de tehnici de-a filma, la fel in trecut a fost o competitie acerba pentru a avansa in tehnologie. Inceputurile cinematografiei intotdeauna se leaga doar de anumiti initiatori, istoria amintindu-i in mod fregvent, aici pot exemplifica cu fratii Lumiere, Louis si Auguste, si americanul Edison. Louis Lumiere raspundea laudelor cu replica: “N-am facut mare lucru, in definitiv, ideea plutea in aer”. Pe buna dreptate inainte si in timpul “lansarii” celebrului kinematograf alti pioneri ai cinematografiei se chinuiau sa descopere noua tehnologie din spatele “fotografiilor miscatoare”.

cinematograful lumiere

O idee care plutea in aer: W.K.L. Dickson in laboratoarele Edison din SUA, Mark Skladanowski la Berlin, Birt Acress si ulterior R.W. Paul la Londra si in Paris Etienne-Jules Marey realizasera imagini animate cam in acelasi timp, daca nu chiar inaintea lui Lumiere. In acest caz Lumiere declara dezinvolt: “Poate ca alte aparate vor fi precedat cinematograful meu in diverse demonstratii si reprezentatii. Numai ca ele…nu functionau!”

In principiu in jurul anului 1890 ideea cinematografului se contura tot mai mult, detaliile tehnice puse bine la punct ia dat lui Louis Loumiere o prioritate pentru a-si lua ce i se cuvine: momentul de glorie istorica prin noua minune tehnologica. La data de 13 februarie 1895 “kinetoscopul de proiectie” denumit cateva luni mai tarziu cinematograf vede lumina zilei, un reper de importanta majora in istoria cinematografului. Rezultatele acestei masinarii a produs entuziasm si curiozitate in randul oamenilor, diferitele proiectii cinematografice au ajuns sa fie de mare succes.

Un inceput care si-a continuat entuziasmul pana-n contemporaneitate unde boom-ul tehnologic in toate domeniile a afectat si cinematografia. Astfel ne putem bucura de un cumul de realizari tehnologice in cinematografie care ne aduce o paleta larga de filme intr-o varietate si cantitate nemaivazuta pana acuma. Pe viitor ma gandesc sa aduc o completare la acest articol, cel putin pentru perioadele incipiente ale cinematografiei.

camera cinematografie

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s