Trio-ul Before in revista 21ART


Text scris in revista 21Art intr-un moment in care anticipam un oarecare succes al regizorului Linklater prin Boyhood inaintea lui Birdman, ceea ce nu s-a intamplat…din fericire 😀

before sunrise“Pentru că urmeaza sa aflam din castigatori de la Oscar, o sa incerc sa dezvalui din trecutul unui regizor (Richard Linklater) care sigur se va remarca anul acesta prin opera sa pe nume Boyhood, un film ce se aseamana in multe aspecte cu filmele despre care voi scrie mai jos.

De multe ori ajungi sa cauti filme de factura romantica care sa-ti satisfaca nevoile sufletesti cand vine vorba despre o poveste de dragoste. Cu aceasta ocazie voi vorbi despre franciza Before… care contine nu mai mult de trei parti/trei filme: Before Sunrise (1995), Before Sunset (2004) si Before Midnight (2013). Un trio cinematografic despartit de anii de gandire, cate noua intre fiecare productie, un lucru mai rar întalnit in asemenea cercuri selecte. Subiectul filmului avand ca baza o relatie mai aparte unde acesti ani ai despartirii a dezvoltat caracteristici in timp real, menit sa arate schimbarile dar in acelasi timp sa te gaseasca la un alt nivel si alta perceptie in viata.

Desigur aceasta experienta cinematografica a fost completa pentru cei care au asteptat acei ani pentru a vedea continuarea povestii de dragoste. Stilistica si stilul de redare e acelasi in toate cele trei parti, o focalizare puternica pe un numar restrans de personaje, mai exact doua si cateva personaje episodice. Intreaga actiune se invarte in jurul celor doi indragostiti, o subliniere a caracterelor protagonistilor prin accentul pus pe simplele discutii dintre cei doi. Poate fi facuta o comparatie subtila cu inceputurile unei relatii unde se fac primele tatonari cu discutii interminabile pe diferite teme. O diferenta vizibila fata de filmul romantic clasic contemporan, un film discutie unde cei doi se intrec in idei, o atractie manifestata și din punct de vedere inspirational dar si intelectual. Desfasurarea actiunii nu te plictiseste ci te atrage prin multitudinile orizonturi asupra diferitelor puncte de vedere exprimate prin gandirea deschisa a celor doi. Pe langa aceste caracteristici scenaristice, actiunea celor trei filme se desfasoara in trei diferite locatii boeme: Viena, Paris si Toscana.

Before Sunrise: Cinema Quad Movie Poster

Anonimitatea îndragostitilor se transpune in locatii de intalnire obisnuite, in acest fel nu o să observam nimic din cladirile s-au locurile celebre din aceste locuri. Desigur ca Viena isi dezvaluie frumusetea prin cladirile masive și o iarna friguroasa unde cei doi se perinda in explorarea locurilor dar și a propriilor caractere. Parisul isi respecta blazonul și ne ofera o atmosfera calda si placuta, un loc unde personajele noastre simt romantismul și gusta din culturalitate locului. Pe cand Toscana ne intampina cu o culoare a ospitalitatii si o zona a relaxari prin natura de-o frumusete pastrata din vremurile antice. Trei locuri unde se arata ca in fiecare moment undeva se petrece o idila, ca oriunde ai privi s-ar putea sa zaresti un viitor cuplu, cu o poveste de dragoste aparte. Fiecare straduta, fiecare loc de plimbare, fiecare cladire a fost martorul unor astfel de povesti de-a lungul generațiilor trecute, anonimatul protagonistilor ajungand sa dispara odata cu aparitia sentimentului de iubire.

Regizorul Richard Linklater e un artist desavarsit cand vine vorba de dezvoltarea acestor doi protagonisti interpretati de catre Ethan Hawke și Julie Delpy. Chimia dintre cei doi e una vizibila care transformă legatura dintre ei intr-o frumoasa poveste romantica cu iz de mister inspre fiecare final de peliculă. Realizare artistica ce se deosebeste și separa de marea masa, un bun exemplu din categoria peliculelor de vizualizat daca iti place sa te delectezi cu ceva din clasa superioara. Vă recomand cu cea mai mare placere să vizionati din povestea de dragoste dintre o frantuza si un american, o mixtura culturala interesanta de urmarit.”

before midnight

Va invit sa rasfoiti si revista unde veti gasi articolul respectiv frumos ilustrat langa alte articole interesante.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.