Filmele bune se vad la Festivalul Filmului European


festivalul filmului european

Festivalul Filmului European se afla la editia cu numarul 19, reusind sa aduca pe meleagurile noastre in diferite orase ale tarii, filme europene definitorii ca si calitate, exclusiv din cinematografia europeana a ultimilor ani.

Anul acesta Festivalul Filmului European se va desfasura in 5 orase:

7-14 mai: Bucuresti
15-17 mai: Craiova
22-24 mai: Tirgu-Mures si Iasi
29-31 mai: Hunedoara

Lansarea festivalului in diferite orase ale tarii vor fi in concordanta cu evenimente culturale importante: editia festivalului de la Craiova va avea loc deodata cu inaugurarea Centrului Istoric al orasului; in Targul-Mures coincide cu “Zilele Targumuresene”; in Hunedoara ajunge in premiera si are o locatie extraordinara de proiectie (Castelul Corvinilor). Intrarea la oricare dintre proiectile acestui festival este libera, unde vei avea ocazia sa vizionezi o gama variata de filme din diferite colturi ale Europei: peste 40 de filme din 24 de tari (Romania, Polonia, Ucraina, Marea Britanie, Moldova, Italia, Portugalia s.a.m.d.).

De mentionat filme ca: “Aferim!” (2015) si “De ce eu?” (2015) (doua filme autohtone obligatoriu de vazut); Ida (2014) (filmul polonez premiat la Oscar); Calvary (2014) (cu un rol excelent din partea lui Brendan Gleeson); Leviathan (2014) (aclamatul film rusesc); detaliile despre toate filmele ce vor rula la festival le gasiti pe site-ul oficial si pe pagina de facebook a festivalului..

Printre altele va recomand filmul Locke (2014), fiind unul dintre multele filme bune care vor rula in cadrul Festivalului Filmului European:

2F3A8987.CR2

Din filmele excelente vizionate anul trecut dar foarte putin vehiculate in lumea filmelor, este productia britanica Locke care are ca star in rol principal pe Tom Hardy. Un film ce sta intr-un singur personaj si intr-un spatiu restrans, o masina condusa inspre un spital de pe langa Londra. Am mai vazut astfel de filme care au reusit sa atraga atentia prin acest concept, primul de amintit este emblematicul Buried (2010) cu Ryan Reynolds. Daca filmul cu Ryan a avut parte de-o claustrofobie extrema si o „actiune” tensionata de la mama natura, Locke este filmul care isi construieste “incet” reputatia de film bun. Dezvoltarea actiunii este una interesanta ce nu te impinge sa opresti filmul din cauza  unui spatiu restrans cu un singur personaj.

Discutiile cu celelalte personaje de la capatul liniei telefonice te ajuta sa descoperi treptat detalii despre protagonist si problemele pe care le infrunta. Cinematografia britanica si-a gasit unul dintre cei mai buni actori intr-o forma de zile mari. Tom Hardy are o prestatie actoriceasca pe masura talentului de care a dat dovada de-a lungul timpului si ne reda in detaliu un personaj interesant prin capacitatea de-a controla situatii ce pot derapa in orice moment. Controlul de sine este ilustrat prin forta personajului fata de ceilalti corespondenti. Suspansul este construit de diferitele discutii la telefon din drumul in care se indreapta Locke, hotarat pentru a indeplini misiunea sa de neclintit.

Un film care mi-a placut poate si din cauza ca-l avantajez pe actor (unul dintre preferati) dar tematica si formatul filmului m-au convins sa mai dau sanse “cinema-ului experiment”. Il putem denumi film european pentru ca se incadreaza perfect in aceasta categorie prin abordarea diversa si specifica “batranului continent”. Minimalismul isi gaseste o dimensiune mai profunda…

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Roman impreuna cu Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, cu sprijinul ambasadelor si institutelor culturale europene de la Bucuresti, al Uniunii Cineastilor din Romania, sub egida EUNIC Bucuresti.

Tu ce film ai vrea sa vezi la Festivalul Filmului European?

Lista o gasesti aici.

11 thoughts on “Filmele bune se vad la Festivalul Filmului European

 1. Da, nu ti-ai imagina ca un film cu un singur personaj care conduce masina si are conversatii la telefon ar fi interesant, dar Locke a fost captivant. Pe langa asta, as recomanda si Aferim, am vazut ca e listat acolo. Vorbesc in cunostinta de cauza, l-am vazut la cinema si am fost impresionata. In opinia mea e unul din cele mai bune filme romanesti

  1. Multumesc de confirmare, dealtfel Tom Hardy e imposibil sa joace intr-un film prost (asta din cate a jucat pana acum 🙂 )…cat despre Aferim! subscriu pana la ultimul detaliu 😀

  1. multumesc 😀 voturile voastre au contat foarte mult 😀
   si-n legatura cu articolul nu te las pana nu alegi un “film european” de la festival 🙂

 2. Alegerea mea ar fi Leviathan, un film care n-am apucat sa-l vizionez dar despre care am auzit ca ne arata Rusia dintr-un punct de vedere social. Dealtfel stiu ca n-a fost bine primit “acasa” si astfel ma gandesc ca spunea lucrurilor pe nume. Plus ca a fost plimbat la multe festivaluri internationale si cireasa de pe tort fiind o nominalizare la Oscar.

  1. Cu ocazia festivalului ai putea sa-l vizionezi intr-una dintre locatiile care ruleaza, dealtfel si eu intentionez sa-l urmaresc in acest cadru festivalier. Multe filme bune se arata la orizont. 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s