Din istoria cinematografiei lunii aprilie (I)


Noua categorie de pe blog pe nume „Colectia Carte de Cinema” va contine „Istoria cinematografiei” in diferitele lunii ale anului si va fi o subcategorie a colectiei, inspirata din una din cartile de cinema din biblioteca proprie, fiind vorba de „Secolul cinematografului” de Cristina Corciovescu si Bujor T. Rapeanu. Carte achizitionata din larga colectie de carte de cinema a anticariatului online „Magazinul de carte”.

Din istoria cinematografiei lunii aprilie, partea I:

21 aprilie, 1833: La Academia de Stiinte din Viena, Franz Freiherr von Uchatius prezinta doua aparate de proiectat imagini miscatoare, rezultate din combinarea lanternei de proiectie cu un disc kinetoscopic.

Franz Freiherr von Uchatius

7 aprilie, 1859: Henry Dumont breveteaza in Belgia si apoi in Franta, noua aparate derivate din “Phenakistiscope”, denumite “Omniscope”. Principiul de functionare aparatelor fiind: utilizarea unor suite de imagini reprezentand fazele unei miscari, imaginile se misca rapid cu ajutorul unui mecanism.

Phenakistiscope

29 aprilie, 1887: Chimistul american Hannibal Goodwin gaseste suport pentru emulsia fotosensibila de gelatino-bromura prin obtinerea unui brevet a unei materii suple si transparente pe baza de nitrat de celuloza.

Hannibal Goldwin celuloid

2 aprilie, 1895: W.K.L. Dickson paraseste laboratorul lui Edison. Impreuna cu E. Lauste reuseste sa construiasca un aparat cu dubla utilizare:pentru luat vederi si pentru proiectie, pe nume “Panoptikon”. Cu acesta reuseste de-a filma si de-a face primele proiectii publice. Succesul a fost asigurat in faza incipienta dar construirea unui alt aparat (“Mutoscope”) aducandu-i mai mult profit.

Mutoscope

15-18 aprilie, 1896: In studioul lui Edison este turnat filmul “The Widow Jones”, prima productie ce utilizeaza stralucit gros-planul, pentru filmarea sarutului protagonistilor.

30 aprilie, 1898: In New York se lanseaza primul film de razboi din istoria cinematografului: Tearing Down the Spanish Flag. Film inspirat din razboiul hispano-american pentru Cuba.

Advertisements

7 thoughts on “Din istoria cinematografiei lunii aprilie (I)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s