Colectia Carte de Cinema: Lazar Cassvan-Unora le place filmul


 

11082853_1053549224674214_90958165_n

Introducere:

Categoria “Colectia Carte de Cinema” ajunge la al doilea articol dintr-o serie viitoare de recenzii in acest mic univers al cartii de cinema. Prin aceste articole as vrea sa fac cunoscuta o gama cat mai larga de carte de film tradusa in limba romana, in acest sens voi colabora cu “noul” prin traduceri recente ale unor carti de cinema de capatai (UNATC PRESS) si “vechiul” prin anticariatul online, Magazinul de Carte, care are o colectie impresionanta de carte de film si de cinema, plus biografii de cinema interesante, toate din diferite perioade de timp.

O mica istorisire:

O carte cat o istorie pentru mine, o opera care ma leaga de-o poveste personala la achizitionarea acestei cartii.

Fiind un cinefil “din nastere” mai bine zis blogger de 4 ani in ale parerilor personale despre film, inevitabil ajungi sa fii in cautare de lucruri asociate artei a saptea. Cartea de cinema mi-a atras atentia in ultima perioada ca si-o extensie la vizionarea si scribalitul pe blog. Si aici vine povestea primii carti de film achizitionate undeva in centrul “micului Paris” vestic pe nume Oradea. Fiind un explorator al anticariatelor unde mirosul cartii ti se imbiba in memoria olfactiva si te imbie sa-i calci pragul neincetat cu diferite ocazii, se face ca periodic ma intalneam la o banca distanta de anticariat cu un domn citit dar intr-o stare bolnavicioasa care isi expunea din colectia de carti (pe o banca) adunate de pe unde putea. La o distanta de vreo doua intalniri cu respectivul domn,  printre povesti din istoria locala si scurte recenzii inteligent structurate la oricare carte ce vroiai sa o cumperi eu strecuram intrebarea: “o carte de cinema, ceva despre film n-aveti?” Vadit suparat ca nu detine astfel de exemplare imi explica ca sunt destul de rare, dar imi promite ca se intereseaza. La o a treia intalnire cu o fata bucuroasa imi sugereaza cu incredere cartea Lazar Cassvan-Unora le place filmul”, un om a carui bucurie era sa vanda carte si care mi-a facut ziua mai frumoasa cu efortul lui de-a “raspandi” cultura.

Recenzie:

Pentru a incepe recenzia intr-o nota cu istorisirea de mai sus pot spune ca Lazar Cassvan prin aceasta carte are o “retrospectiva cinematografica sentimentala” (subtitlu carte), chiar simbolic cartea incepe brusc cu o recenzie la filmul “Scurta Intalnire” (Brief Encounter (1945) ).

Stilul sau personal si simplist e o atractie prin recenziile la diferite filme din epoca trecuta, daca ar fi o carte contemporana te-ai putea jura ca ar fi un blog expus intr-o carte. Daca primul capitol e o “retrospectiva cinematografica sentimentala” cu descrieri interesante si inteligente ale diferitelor filme, in continuare descoperim din capitolele: “Privind inapoi cu…duiosie” ce este o adevarata incursiune in lumea cinematografului; “Miniportretele unor mari regizori” din cei descrisi descoperim celebritati ca: Wilder, Ford, Disney s.a.m.d. ; “Staruri si… sateliti” cu redari de povesti din spatele a diferitelor staruri de cinema; “Love stories pe ecran si dincolo de el” descrie o incursiune a relatiilor amoroase dincolo de lumea filmului si rolurile interpretate.

O cartulie scrisa cu emotie si-n stil personal, astfel nu poti sa o asociezi cu genul propriu-zis al criticii de film s-au descrierii unui anumit curent cinematografic. O carte care se apropie de cititor printr-o literatura cinefila care-ti devine atractiva chiar daca n-ai fi un pasionat cinefil, constructia fiind una verosimila care te prinde pe parcurs ce-o citesti.

Sfarsit:

O carte de care m-am atasat si de aceea m-am gandit ca un al doilea exemplar achizitionat de pe Magazinul de Carte sa-l ofer la un viitor-prim concurs sustinut pe acest blog, in decursul saptamanii acesteia.

Stati pe faza!!!

2 thoughts on “Colectia Carte de Cinema: Lazar Cassvan-Unora le place filmul

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.