Din istoria cinematografiei lunii martie (I)


Pentru ca am inceput o noua categorie pe blog pe nume “Colectia Carte de Cinema”, “Istoria cinematografiei” in diferitele lunii ale anului va fi o subcategorie a colectiei, inspirata din una din cartile de cinema din biblioteca proprie, fiind vorba de “Secolul cinematografului” de Cristina Corciovescu si Bujor T. Rapeanu. Carte achizitionata din larga colectie de carte de cinema a anticariatului online “Magazinul de carte”.

Din storia cinematografiei: Martie, partea I

“mart 11-1878 Tanarul inventator american Thomas Alva Edison” prezinta la Academia de Stiinte din Washington, cea de-a 67-a inventie a sa: “Phonograph-ul”, aparat de inregistrat si redat vocea umana. Chiar din anul aparitie sale, tehnicienii vor incerca sa cupleze fonograful cu diferse aparate de proiectare a imaginii.”

edison phonograph

“mart. 9-1882– Fiziologul francez Etienne Jules Marey obtine cu “Pusca fotografica”, primele rezultate in studiul zborului pasarilor. Intre 1883  si 1888 el efectueaza importante lucrari de analiza a miscarii prin metoda cronofotografica. Lucrarile sale se extind dupa 1887, cand Chronophotographe-ul sau, cu un singur obiectiv, va trece la utilizare benzilor de hartie sensibila. Marey este cel dintai care realizeaza intr-o maniera aproape perfecta si cu bune rezultate fotografice , analiza miscarii pe o banda fotosensibila.”

Etienne-Jules Marey Chronophotographe-ul

“mart 3 1892– Francezul Georges Demeny, colaborator al lui Marey, breveteaza”Phonoscope”-ul, aparat reproducand miscare fizionomica in timpul vorbirii. “Fotografiile vorbitoare”, portretele animate create de Demeny, marccheaza aparitia gros-planului figurii umane”.

georges demeny phonoscope

“mart 22 1895– Paris. La Societatea de incurajare a industriei nationale are loc prima proiectie publica, cu aparatul fratilor Lumiere; este prezentat filmul lor, La Sortie des Usines “Lumiere”. “

“mart 1-27 1896– Are loc la Bruxelles si Viena primele proiectii cu un “Cinematographe” Lumiere”

Cinématographe Lumière

“mart 17 1897– In S.U.A., evenimentul sportiv al anului, meciul de box J.M. Corbett- bob  Fitzizsimons, este filmat  la Carson City, de catre Samuel J. Tilden si Enoch J. Rector, cu patru aparate “Veriscope”. Din cele cateva mii de metri de pelicula turnate se realizeaza primul lungmetraj din istoria cinematografului.”

http://www.youtube.com/watch?v=LVwNVzqQeeg

Advertisements

3 thoughts on “Din istoria cinematografiei lunii martie (I)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s