A Most Violent Year (2014)


a most violent year“When it feels scary to jump, that is exactly when you jump, otherwise you end up staying in the same place your whole life, and that I can’t do.”

Pe Oscar Issac l-am zarit in filmul fratiilor Coen (Inside Llewyn Davis (2013) ) se pare a-si relansa cariera de actor, cel putin prin ultimele proiecte care le alege la musteata, chiar anul acesta se pare ca va juca alaturi de Mark Wahlberg  intr-un film interesant pe nume Mojave. 

Filmul A Most Violent Year a facut cateva valuri anul trecut fiind trecut cu sanse de critica de specialitate pentru ceva niscaiva Oscaruri dar a sfarsit la fel de violent cum a si inceput in pronosticurile acestora (Rotten Tomatoes e la un nivel de 90%).

New York-ul pare a fi o “sursa” nebanuita si nestavilita de ploturi pentru cinematografia americana, oricum filmul nu-si pierde din flerul filmelor specifice atmosferii aniilor 80′ si din obscuritatea diferitelor mari afaceri urbane de dupa blocuri (rafinarii sau ce or fi). Ca si curiozitate anul 1981 este considerat ca unul dintre cei mai violenti din istoria New York-ului, macar stim de unde se trage titlul, ca de alfel dupa lungimea povestii, filmul  ar fi fost “A Most Violent Month”.

Desigur ca Oscar se pare a se incadra perfect in acest cadru melancolic asa cum a si facut-o ca si artist cu 10 ani in urma (anii 70′), doar ca aici are un iz de mafiot si un spirit antreprenorial excelent. Melancolic datorita stilului sau deloc grabit de-a interpreta ca si actor, unde directie regizorala il ajuta perfect prin cadre asezate cu o insistenta asupra scenelor filmate (vezi momentul “stare interview”). O miscare mai lina a actiunii nu face din acest film unul plicticos, ci reuseste sa construiasca un thriller captivant printr-un plot complex. “Linistea” e intrerupta de cateva ori pentru a demonstra ca are curaj, pe ici pe colo cateva impuscaturi la locul lor plus o urmarire “on foot” de toata frumusetea.

la_ca_1125_most_violent_year

Lupta pentru diferite afaceri se lasa cu un soi de mafie mai subtila, in treburile murdare parca se poarta mai multe perechi de manusi iar rezultatul este mai bine descris intr-un joc al nervilor. Dialogurile sunt inteligent construite iar protagonistul afacerist se afirma cu un discurs de multe ori superior fata de “gangsterii” adversi. Avem si un oponent justitiar interpretat de David Oyelowo mult mai calm decat in virulentul Selma, iar pe partea feminina o gasim pe Jessica Chastain intr-un rol foarte bine interpretat din perspectiva unui personaj cu iz de gangster feminin (daca puteti vizualiza asa ceva) ori un Bond Girl.

Muzica e o creatie inspirata din “sunetele” acelor vremuri cu o directie intentionata si fara ocolisuri spre Miami Vice si Scarface, nu stiam de ce ajungeam sa-l asociez pe Issac cu Al Pacino. In cele din urma filmul in sine la prima vedere dadea semne de violenta, titlul chiar striga in acest sens, dar spre surprinderea mea totul a decurs “non-violent” (in comparatie cu ce inseamna violenta de Hollywood). Lupta s-a dat in dovedirea puterii si gandirii strategice in caz de orice, urmarirea caii cea mai buna posibila (“the path most right”), o directie cat mai aproape de moralitatea sustinuta de protagonist.

Un film care mi se pare ca merita o sansa daca doresti sa vizionezi ceva inteligent si cat de cat captivant, l-as recomanda oricui care vrea sa mai vada un cadru din vremurile apuse americane.

amvy_day6-219.CR2

Alte pareri/surse: Cinemagia

3 thoughts on “A Most Violent Year (2014)

  1. Se pare că voi vedea un film localizat în timp pe vremea adolescenţei mele 🙂 Iar faptul că este un film “mafiot” o să facă ca şi “jumătatea” mea să îl privească cu plăcere.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.