71′ (2014)


71' posterFilmul 71′ e unul dintre acelea care au primit o critica foarte buna si au trecut neobservate anul trecut de restul lumii. De multa vreme l-am avut in vizor dar am ajuns sa-l aman datorita vizionarii diferitelor filme din zona Oscarurilor si alte productii interesante. Printre motivele de-a arunca o privire la acest film este actorul Jack O’Connell, ce pare a fi unul dintre actorii in ascensiune si care s-au afirmat anul trecut prin filme ca: Starred Up un thriller englez din spatiul inchisorii cam cel mai bun de acest gen din ultimii ani (dupa “Un Prophete” (2009) si “Bronson” (2008) ); Unbroken film nominalizat la Oscarul de anul acesta care e mai mult indentificat cu Angelina Jolie decat cu O’Connell ori frati scenaristi Coen.

Actiunea respectivului film se petrece in Irlanda de Nord (Belfast) la anul de referinta dupa cum ne sugereaza titlul. Povestea dintr-o asemenea zona nu poate fi decat despre conflictele intre protestanti si catolici, care fac din capitala Belfast un adevarat focar de revolte din ambele parti. Un conflict ce poate fi descris prin discriminare si ura dintre cele doua diferite clase sociale si este bine cunoscut ca a durat 30 de ani, fiind denumit “The Troubles”. Din ceea ce vedem si din ceea ce ne descrie istoria a fost un adevarat razboi al nervilor si manevrelor de diferite feluri: spionaj, miscari civile, legislatie discriminatorie, revolte, marsuri, cercetari.

Ceea ce descriu se observa in mod direct pe strazile pe care protagonistul nostru pierdut incearca sa supravietuiasca. Imprejurimile unde are loc o urmarire interesanta si plin de actiune, ne dezvaluie din “transeele” si ascunzisurile ce s-au creat in urma luptelor de strada si actelor de rezistenta. Un razboi modern care se face cu grupari paramilitare si nu cu o actiune directa a armatei. Ceea ce vedem in Ucraina de Est se poate traduce in conflictul din Belfast, desigur ca englezii posibil sa fi fost mult mai subtilii si mai gentlemani decat rusnacii.

71' image movie

E interesant cum povestea se plimba in jurul unor personaje care par a decide in mod direct intregul conflict, iar soldatul nostru este prins undeva la mijloc, avand rolul de-a antrena diferite manevre pentru a vedea putin din dinamica unui asemenea conflict. Dealtfel o vedere bifocala, doua tabere care se lupta si par a avea mai mult un razboi al cautarii si al tatonarii, unde cel mai slab va pierde in cele din urma. Nu e un film de razboi in adevaratul sens al cuvantului dupa cum cred ca v-ati dat seama, dar are elementele tensionate si antrenante specifice unui thriller cu tenta puternica de conflict urban de tip gherila.

Alte pareri: Marele Ecran

2 thoughts on “71′ (2014)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.