Animated Oscar: Big Hero 6 Vs. How to Train Your Dragon 2


Anul acesta a fost o ciudata selectie de filme de animatie pentru mareata statueta de aur de la Oscaruri. Una dintre cele mai mari surprize a fost in dreptul nenominalizarii filmului The Lego Movie, una dintre cele mai originale idei in materie de animatie a ultimilor ani. O sa vorbesc despre cele doua favorite la aceasta categorie si singurele care le-am vizionat: Big Hero 6 si How to Train Your Dragon 2. Celelalte fara sanse mari sunt: The Boxtrolls care imi aduce aminte de un tip de animatie care mi-a displacut intotdeauna, parca as urmari un slow motion sacadat la viteza a doua; Song of the Sea si The Tale of The Princess Kaguya pare a fi din lumea basmelor celor mici ce exploreaza un vastu spatiu al imaginatiei. O sa incerc sa vizionez ultimele doua deoarece anonimitatea lor poate fi un lucru bun, o surpriza placuta e binevenita intotdeauna din partea unei animatii bine facute.

How to Train Your Dragon 2

how to train your dragon 2

“May the valkyries welcome you and lead you through Odin’s great battlefield. May they sing your name with love and fury, so that we might hear it rise from the depths of Valhalla and know that you’ve taken your rightful place at the table of kings. For a great man has fallen: A warrior. A chieftain. A father. A friend.”

How to Train Your Dragon e din putinele filme de animatie vizionate anul trecut, un an slab din punctul meu de vedere pentru productiile de acest gen. Prima parte a fost un mare hit, adica cu mari incasari ceea ce a dus inevitabil la o a doua parte ce pare a fi mult mai recunoscuta din punct de vedere artistic. E chiar favoritul lumii critice si de specialitate pentru a castiga Oscarul, dealtfel a defilat peste tot ca marea surpriza invingatoare peste piesele de lego. Posibil sa fie anul dragonului in industria cinematografica a festivalurilor americane, iar a avea un pet ca dragon intr-o calatorie in lumea ascunsa a imaginatiei vikinge sa triumfe cu rasunet de fulgere.

Mi se pare a avea un aspect prea comercial pentru a fi privit ca mare afirmare in dreptul schitei animate, chiar ma gandeam ca festivalurile nu prea premiaza sequel-urile, oricum se pare ca exista si exceptii mai ales ca vorbim de-o categorie “mai putin importanta”. Cei de la DreamWorks si-au respectat traditia si au livrat o a doua aventura care sigur va bate super-eroii din Big Hero 6 (un Disney atipic). “Traditionalismul” in dreptul povestii va castiga in detrimentul unei modernizari robotice cu prea multa actiune.

Alte pareri: Starfilme, Gazeta de Film, Movienews, Cinemateca.eu, F and G must see, Film-addiction, Cineamator, Filmsi

Big Hero 6

big hero 6Deja am mentionat explozia de actiune din Big Hero 6, super-eroii din San Fransokyo sunt costumati pentru a aduce zambete si de-a fura putin din stralucirea Marvel. Un viitor americano-japonez unde robotii si inventiile spectuloase facute peste noapte sunt la ordinea zilei. Un grup de buni prieteni si robotul lor grasut si comic se incumeta de-a trai periculos in lumea villan-ului ce doreste sa distruga din bunastarea lumii. Peripetiile acestora se accesorizeaza cu o droaie de gadgeturi care mai de care mai misto.

O animatie mai copilaroasa decat anteriorul de care vorbeam dar mult mai emotional cand a venit vorba despre familie, parca o prea mare accentuare pe o anumita dramatica schimbare de evenimente. ceva neobisnuit si mai rar intalnit in animatia de cinema. Ambele animatii au in prim plan familia si schimbarile ce au loc in structura ei, finalul este unul fericit in ambele cazuri, reusind sa demonstreze predilectia marelui juriu de la Oscar de-a alege din aceste gen de film sau animatie. Oricum selectia pe anul trecut nu putea fi una grozava, aceste doua animatii par sa se lupte in ciuda celorlalte nominalizate care nu cred ca au prea fost vizionate de cineva.

 Alte pareri: FilmeTari, Edgeandback, MovieNews, Lolasbox, Cinefan, Cinemateca, Fandgmustsee, Filmaniac, Kitzcau, Cinemil, Cineamator

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.