Court Film (1) : Philadelphia (1993)


Daca tot am vizionat in ultima perioada filme care au ca tematica sala de judecata am decis sa mai deschid o mica categorie ce sa cuprinda genul acesta de filme. Pe langa sectiunea “Coming of age” voi alatura un oponent serios care se va numi “Court Film”. Pentru inceput o sa aleg un film care poate fi considerat de referinta pentru anul care a fost lansat dar mai mult pentru tematica care o abordeaza, printre altele are si 4 nominalizari la Oscaruri din care a castigat 2. Dupa care va urma o recenzie la The Judge.

Philadelphia (1993)

philadelphia

” This is the essence of discrimination: formulating opinions about others not based on their individual merits, but rather on their membership in a group with assumed characteristics.”

Film vazut dupa ce citeam un articol cu un top a celor mai bune discursuri de acceptare a premiului Oscar. Tom Hanks e printre cei care se pare au avut un discurs foarte bun, primirea statuetei era pentru rolul principal din acest film. Prima reactie dupa ce am vizonat acest film e cu referire la interpretare lui Hanks care a avut un personaj ce s-a luptat cu o boala grea HIV-ul. Anul trecut Matthew Mcconaughey si-a castigat statueta prin interpretarea unui personaj asemanator, o asemanare din care ne dam seama ca a avea un protagonist grav bolnav cu putin noroc poti fauri un Oscar al naibii de frumos.

Oricum n-am vazut din candidatii lui Tom Hanks in acel an pe cand pe Matthew l-am auzit criticat si s-au aruncat zvonuri ca defapt rolul din True Detective l-a lansat pe scena cu un Oscar in mana. Anul acesta cred ca boala va invinge din nou iar Redmayne din Theory of Everything va zambi bolnav (ca si-n Jupiter Ascending) cu statueta in mana, pe cand Keaton se va intreba daca o urma de dementia nu se pune?

Sa trecem la film care expune clasic lupta pentru drepturile omului intr-o sala de judecata unde se desfasoara unul dintre cele mai bune cazuri construite de avocatul apararii. Denzel Washington pe vremea aceea era tanar dar avea o usurinta de-a interpreta un personaj carismatic, ca si avocat al apararii are un fler si un curaj de-asi reprezenta un asemenea client in vremurile acelea. Filmul expune din mentalitatile secolului trecut fata de boala si anumite orientari sexuale, povestea expune o dubla provocare a societatii din acele timpuri.

Exista o naratiune lina care explodeaza doar prin muzica, chiar o piesa de opera te trascende in pielea bolnavului si te face sa traiesti din dram lui. Filmul nu exagereaza prin expunerea tematicii si se plimba inteligent in jurul problematicii, un mare plus dat interpretarilor si muzicii dupa cum am mai spus, de altfel al doilea Oscar a fost pentru “original song”-Bruce Springsteen “Streets of Philadelphia”.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.