Qu’est-ce qu’on a fait au Bon Dieu? (2014)


 

serial-bad-weddings

 

Urmeaza filmul Qu’est-ce qu’on a fait au Bon Dieu? si o mica paralela subtila la ultimele evenimente franceze.

De multa vreme n-am mai avut ocazia sa vizionez o comedie franceza spumoasa. Chiar daca francezii n-au glume stralucite intotdeauna, cinematografia reuseste fara a starni efecte adverse chiar daca trateaza subiecte delicate. Un haz de necaz la adresa societatii franceze multiculturale, un haz care se sfarseste cu hohote de ras si nu gloante si explozii  necontrolate a laFour Lions dealtfel o comedie englezeasca de apreciat. Familia burgheza prezentata in acest film poate fi comparata cu o Franta in miniatura (familia o patrie mai mica, patria o familie mai mare). Comparatie ce scoate la suprafata viitorul Frantei care ca si familia cu 4 fete si-a casatorit odraslele cu alte natii fara a fi rasist de genul francez. Tulburarea parintilor dealtfel e comica dar care luata intr-un mod serios e una realista.

Fara a mai face comparatii, comedia poate deveni tragedie pe un fond nationalist. Trecand peste subtilitati filmul mi-a amintit ca totusi iubesc comediile franceze si in cele din urma apreciez umorul subtil si hazul de necaz care pare a nu fi doar tipic romanesc. E de subliniat ca aceasta comedie e tesuta pe un substrat gros de glume cu tenta rasista, glume stilizate care dintr-un punct neutru in care ma aflu pot sa le consider amuzante…Din alte unghiuri si puncte de vedere nu-mi dau cu parerea .

In final desigur ca mesajul filmului e de genul FIFA “no to racism”, un mesaj care nu opreste lupte in scandari si confruntari din ambele tabere. Ca sa inchei si sa trec de subtilitati, daca joci murdar sa nu te astepti la o lupta dreapta.

Advertisements

One thought on “Qu’est-ce qu’on a fait au Bon Dieu? (2014)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s