Citizenfour (2014)


citizenfour poster

 

“We are building the biggest weapon for oppression in the history of mankind.” Ed. Snowden

Fuga in jurul Oscarurilor e inca valabila, dealtfel am trecut in randul documentarelor, Citizenfour e din cate am auzit printre favoritii la castigarea statuetei. “Filmatul real” sau documentarele se pare ca au in ultima perioada un unghi revelator, aici fiind vorba despre o mica incizie in spatele povestii personajului Edward Snowden. Daca n-ai auzit inca de el inseamna ca nu e surprinzator ceea ce au incercat ai nostri politicieni sa ne faca prin legea Big Brother si majoritatea fara sa stie contextul international.

Tot timpul au fost mari miscari de politici si aliante nestiute dar acum parca ca niciodata programe secrete sunt dezvaluite cetateanului de rand si indica o anumita directie in ceea ce inseamna dezvoltarea democratiei. Desigur ca era informatiei are un boom magnific si o influenta mare in toate domeniile posibile astfel in mod logic se incearca o controlare din umbra. Planuri deloc transparente care pot fi de multe ori prost facute de la inceput, o supraveghere totala pentru a stii tot ce misca in ograda ta suna ca un soi de plan malefic de prin animatiile alea amuzante. In viata reala ar fi un sfarsit trist al propriei intimitati, o securitate exacerbata care a fost construita silentios pe plan mondial, ce poate fi mai sumbru?

Oricum sub amenintarea terorista ca motiv de-a securiza orice petic de pamant national, pare a construi un caz pentru a obisnui populatia oricare ar fi ea ca exista o amenintare iminenta si astfel ei trebuie sa prezica totul ca-n Minority Report unde printr-o exagerare il putem numi pe Edward Snowden un Tom Cruise futuristic.

Citizenfour nu face din Snowden un super-erou, ne relateaza faptele in mod obiectiv reusind sa sublinieze schimbarile majore care au loc in spatele usilor inchise. Acest documentar nu are o acoperire mediatica asa de mare din cate am vazut, putina lume l-a luat la vizionat, nefiind un film gen Taken 3 ori American Sniper sa se lupte pentru audienta. Desigur n-as ramane surprins sa nu castige un Oscar prin care sigur ar deveni mult mai vizibil.

P.S. : Oricum avem alte lucruri ce ne ocupa mintea: TV (sa fie “classy option” pentru manipulare), Rusia sa ne invadeze, Franta cu terorismul care apropo si-a sporit bugetul pentru genu de activitatii, pe cand altii vin mai subtil. :))

UK citizenfour surveillance

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.