Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance) (2014)


birdman poster” Popularity is the slutty little cousin of prestige.”

Anul trecut a fost un mare tam-tam cu Birdman ca si cap de lista in topul preferintelor cinefile a majoritatii iubitorilor de film, liste care printre altele a cuprins si un Boyhood caruia nu-i vad rostul alaturi de Birdman. Boyhood a fost filmat in 12 ani iar Birdman in mai putin de-o luna, diferenta de timp dar si de perceptie dintre cele doua productii n-ar trebui sa le aduca pe pozitii aproape egale, Birdman surclaseaza la toate capitolele.

Innaritu e unul dintre regizori preferati, am fost fermecat de la 21 Grams, Babel la Biutiful, o serie de filme sumbre si pline de invataturi tragice. In Birdman Innaritu isi continua sumbra regie sub umbra unei supra-realitati eroice.

Stilul de filmare e unul apropiat de personaje, camera se misca pe langa actori si da o senzatie de urmarire din aproape in aproape, o miscare care da viata muzicii alerte din fundal. Pelicula vibranta si vie “like a bird” se pierde in “meditatiile” personajului principal, meditatii “soptite” cu voce tare de un soi de-a doua persoana pe langa constiinta personajului, o posibila ramasita a lui Batman interpretat de Michael Keaton in trecut. Discutiile si interactiunile inter-personaje sunt la fel de alerte si pline de entuziasm ca si pregatirea unei piese de teatru, .

birdman image

Ai ocazia sa urmaresti din culise pregatirea piesei de teatru, de-a viziona piesa de teatru si nu orice teatru, ci chiar cel de pe Broadway. Personajele noastre din spatele cortinei, in lupta lor pentru scena au o viata la fel de plina ca si cea de pe scena…schimbul de replici devine de multe ori inteligent si aspru, ingenios si plin de critici la adresa celuilalt, confruntarile devin chiar fizice si de multe ori iti aduc un umor mai rar intalnit.

Am fost surprins placut de aparitia lui Zack Galifianakis, nu stiam ca face parte din distributie, apare intr-un rol mai serios decat l-am vazut pana acum; Edward Norton este al doilea ca importanta si se achita foarte bine de sarcini; in prim rol feminin o gasim surprinzator pe Emma Stone; Naomi Watts apare cu un rol episodic

Michael Keaton e capul de afis, cel care a revenit in forta dupa o pauza mai mult decat lunga, chiar nu-mi mai aduceam aminte de el numai din cateva comedii aleatorii si un Batman mai sumbru. Interpretarea lui e una dezlantuita si plina de entuziasm, plin de incredere cand vine vorba sa-si dezvaluie din “demoni”.

_AF_6405.CR2

Birdman e subtil dar in aceiasi masura te loveste violent prin actiunea continua si plina de confruntari, e ca un roller-coaster care-ti pregateste caderea brusca din varful unei discutii ce creste ca intensitate si cade la final ca un meteorit (vezi intro-ul ciudat). Subtilitatile devin savuroase mai ales in momentul cand se dezlantuie si incearca sa arate vizual si auditiv impactul final.

Cred cu tarie ca Michael Keaton va fi rasplatit cu Oscar chiar daca nu l-am vazut pe Benedict in Imitation Game, David Oyelowo in Selma, Steve Carell in Foxcatcher si altii nu-mi prea vin in minte. La celelate categorii nu ma leg pentru ca e un proiect mai “sarit” de pe fix.

Advertisements

3 thoughts on “Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance) (2014)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s