Coming-of-Age (2): Boyhood (2014)


5de7398c312e28b15f1a5118b10a811b ” I just feel like there are so many things that I could be doing and probably want to be doing that I’m just not.”

Seria recenziilor Coming-of-age continua cu Boyhood:

Inca din timp am inceput sa caut peliculele demne de vizionat din acest an, acele filme care s-au remarcat prin ograda criticilor, site-urilor care fac deja liste pentru posibili nominalizati la Oscaruri. Rezultatele au fost de multe ori anonime, necunoscute pana-n momentul de fata, un ascunzis fata de cinematografia actuala ce se perinda pe marile ecrane. Desigur ca o cautare mai amanuntita prin locuri avizate, te fac sa descoperi proiecte cinematografice de care afli de multe ori tarziu.

Boyhood se numara printre filmele cu putina publicitate, dar care se bucura in mod ironic de-o recunostinta critica din partea unei majoritati covarsitoare a lumii bune implicate in “industria de film”. Ce m-a atras in principal in afara de criticile pozitive, a fost regizorul din spatele acestui proiect,  Richard Linklater este maestrul din spatele “francizei” Before (Sunrise (1994), Sunset (2004), Midnight (2013) ). O indemanare si rabdare de-a avea proiecte intinse pe parcursul a mai multor ani, un mod original de-a face cinematografie si de-a surprinde prin naturalitetea viziunii regizorale.

Boyhood este la fel de indraznet fiind unic prin experimentul facut de regizor, un film realizat in decursul a 12 ani, care prezinta viata unui baiat de la copilarie la maturitate. Este o creatie unica in cinematografia americana, filmat in doar 39 de zile, dar in decursul a 12 ani, aduce teme ca identitate, maturitate si evolutie. O dovada vie ca mai este loc de astfel de proiecte unice prin felul de-a gandi, lucru care poate fi un indemn la creatie in stil personal. Dealtfel datele tehnice il fac unic, dar drama expusa nu mi-a inspirat din avantul pozitiv a celor care caracterizeaza foarte pozitiv aceasta pelicula. Asta datorita expunerii emotionale ce nu m-a apropiat destul de mult de trairile personajelor, o strategie ce in dreptul meu a esuat.

boyhood movie

Drama de familie pare a fi rasplatita in ultima vreme pe la Oscaruri, la cat de vehiculat e acest film ma astept sa aiba un impact asupra acelui juriu iubitor de drame de familie. Pe toata durata filmului de aproape 3 ore se dezvolta o maturizare inceata si plina de diferite probleme, mici si mari, din viata unei familii desfunctionale. Atitudinea de multe ori apatica a personajului principal pastreaza dinamica in parametrii normali a unei vietii normale cu nimic iesit din normal. Trecerea prin diferite momente ale vietii pare a fi o tema predilecta pentru regizorul acestui film, ce si-a dedicat mare parte din cariera pentru un cinema despre monotonia vietii de-a lungul timpului.

boyhood evolution

6 thoughts on “Coming-of-Age (2): Boyhood (2014)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.