Fury (2014)


fury-movie-2014-poster

“Here’s a Bible verse I think about sometimes. Manytimes. It goes: And I heard the voice of Lord saying: Whom shall I send and who will go for Us? And… I said: Here am I , send me!”

Daca vorbim de-o anumita categorie de film preferata, tema razboiului e una dintre slabiciunile mele, iar vestiile de lansari cinematografice de orice gen apropiat ma entuziasmeaza instantaneu. Chiar daca nu m-am nascut cu arma in mana ca Brad Pitt, care a mai fost un bastard prin al doilea razboi mondial, strigand ciudat si cu obiceiul de-a scalpa pe unde apuca, tot am ceva pricepere cu mouse-ul cand vine vorba de impuscaturi. Trecand peste eroismele personale, pot spune (ca majoritatea cunoscatorilor) despre filmul “Fury” ca este “a big deal”, cel putin din ultimii cativa ani, si aici nu vorbim de-o comparatie cu filmele ce contin 2-3 impuscaturi (si-o explozie) prin tarile islamice si apoi dureri de cap, ci chiar razboiul clasic pe continent european.

Al doilea razboi mondial inca e o sursa de imaginatie bogata pentru cei care vor sa redea diferite momente din luptele acelor timpuri, dar si o sursa de atractie la nivel de spectator care ramane fascinat de eroismul afisat, vadit pe marile ecrane. “Fury” chiar daca e o fabulatie cinematografica reuseste sa redea sentimentul real a unei conflagratii mondiale, ura pentru dusman se alatura lipsei de mila si imaginilor de-o violenta demna de razboi. Umanul situatiei isi face loc pana cand este spulberat violent de personaje, de situatii critice a caror rezolvare este una instinctuala de supravietuire din gheara mortii. Personajele principale formeaza o echipa de temut pe un tanc Sherman care calca in picioare tot ce misca, niste soldati trecuti prin focurile multor lupte care le-a calit simturile de luptatori inversunati.

fury movie

Daca pana acum am avut filme de razboi din diferite ipostaze: debarcari spectaculoase, lupte aeriene explozive, miscari de trupe impresionante; e timpul tancurilor sa-si faca locul in universul fiarelor. Lupta dintre tancuri si dinamica dinauntrul unui asemenea monstru, ne-a facut sa ne obisnuim cu fiecare coltisor al acestuia. Un spatiu claustrofob in miscare, o tinta vie in vazul dusmanului fac din viata tanchistului o lupta pe viata si moarte. Actiunea se perinda in jurul tancului Sherman pe nume Fury, o denumire pe masura ravagiilor ce le face in randul germanilor, prin noroi si pe campul de lupta loveste necrutator cu un tun mobil de 75 de mm. Va fi un film referinta in domeniul razboiului si mai ales pentru partea blindata de tancuri, cinematografia s-a mai imbogatit inca putin din lumea nemiloasa a razboiului.

stills from film "Fury"

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s