Coming-of-Age (1) : Billy Elliot (2000)


billy elliot

“Don’t know. Sorta feels good. Sorta stiff and that, but once I get going… then I like, forget everything. And… sorta disappear. Sorta disappear. Like I feel a change in my whole body. And I’ve got this fire in my body. I’m just there. Flyin’ like a bird. Like electricity. Yeah, like electricity.”

De la ultima leapsa de prin vecinatatea cinefila, mi-am propus sa deschid o noua categorie pe blog despre care sa scriu cu fiecare film vizionat din acest camp cinematografic. La fiecare cinci recenzii voi intocmi o lista pentru a le mai restrange in articole care sa fie pe masura initiativei.

Fiind vorba de categoria “coming-age” o sa incep entuziast cu unul dintre cele mai bune filme vazute in ultima perioada de timp. Billy Elliot, e un film englez de prin anii 2000 ce zugraveste perioada aniilor 80′ in stilul de necofundat al insularilor. Pe fundalul subtil al miscarilor sociale si revoltelor din perioada aceea il gaseste pe Billy, un baiat la varsta de 11 ani, luptandu-se pentru dorinta de-a face ceva mai diferit fata de traditiile din acele locuri. Curiozitatea copilariei il ajuta sa descopere entuziasmul intr-un lucru mai putin baietesc, partea artistica si inventiva a lui Elliot il indeamna  spre “dansul in alb”. O lume din zona miniera de nord a Angliei, o zona inchistata in lucrurile firesti unde societatea muncitoreasca isi impune punctul de vedere prin forta iar cei tineri prin entuziasm si talent.

O expunere comica cu accente de umor negru specific britanicilor, replicile injurioase cu accentul englezesc par sa completeze imaginea de duritate dar nu intr-un sens rau. Drama de familie vine sa mai inchida din punct de vedere sentimental cu emotivitate si durere fata de trecut.

P.S.

revenit inapoi pe blog, cu sperante de aparitii mai mult decat sporadice. 😀

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s