Peaky Blinders


peaky blindersLa recomandarea lui Adrian, colegul de breasla de la yingyangmovies, am terminat primul sezon din seria Peaky Blinders produsa de BBC. Comparatia facuta cu productia HBO pe nume Broadwalk Empire mi-a dat speranta la o productie britanica pe masura. Surpriza a fost una dintre cele mai placute, seria reusind din punctul meu de vedere sa fie peste ce au facut americani cu a lor perioada interbelica. Lucru dovedit prin mai putina violenta fatisa si mai putine scene explicite sexual dupa cum cei de la “home box office” le place sa se afiseze.

Astfel Peaky Blinders ne gaseste in anii 20′ in orasul Birmingham unde familia Shelby e un adevarat clan gangster. Intorsi din primul razboi mondial, barbatii familiei se pricopsesc cu un alt razboi pe piata pariurilor sportive, complicatii cu traficul de arme plus ceva contrabanda cu tigari si alcool. Desigur ca in asemenea circumstante violenta e nelipsita dar directia artistica a serialului reuseste sa repare cinematografic ce poate fi urat privirii. Astfel actele de cruzime sunt evitate cu efecte de editare care de multe ori implica o imagine slow-motion ori franturi de actiune, toate puse cap la cap sa dea un rezultat apreciabil din punct de vedere vizual. De multe ori aceste evenimente dau culoare temperamentului acestor veterani de razboi deveniti adevarati mafioti locali temuti si respectati de toata lumea. Acestia fiind protagonisti nostri ajung sa fie priviti intr-o lumina pozitiva, pusi in niste imprejurimi ce le dau cauze atenuante pentru un asemenea mediu, pentru societatea acelor timpuri.

peaky_blinders_2

Cresterea si dezvoltarea financiara a familiei fiind condusa de Thomas Shelby (Cillian Murphy cu o performanta de remarcat), un personaj care ajungi sa-l respecti pentru inteligenta nativa si felul de-a se descurca cu lucrurile care ii ies in cale. Dusmanii naturali ajung sa fie de la inspectorul de politie (Sam Neill), tiganii de la marginile orasului prezentati succint, membrii dubiosi din armata republican irlandeza (IRA) si pe alocuri comunisti agitanti; ultimele doua “clase” de dusmani prezentand o parte interesanta din punct de vedere istoric. Din frumusetile locului cu un rol important al lor, le gasim pe barmanita (Annabelle Wallis) si mama Shelby. Mediul e unul mizer, un Birmingham la cativa pasi dupa terminarea primului razboi mondial, o societate care inca isi cauta echilibrul moral. Coloristica e una opaca, o vreme mohorata in stilul insulei engleze, o imagine care desigur se bucura de-o viziune artistica de toata frumusetea, unde culorile inchise n-au aratat niciodata asa de bine. In acelasi fel pot lauda si gustul pentru a alege carderoba personajelor, o adevarata eleganta prin vestimentatie. Un must see din seria serialelor, o serie care isi ara o continuare cu un al doilea sezon pe la inceputul lui 2014, o sansa de-a vedea o productie britanica cu un accent unic pentru acest gen de seriale.

peaky blinders image

Advertisements

8 thoughts on “Peaky Blinders

  1. Un film semnat de regizorul care a realizat “Resident Evil: Extinction” Aflati cum a inceput legenda Regelui Scorpion ! Dupa ce tanarul Mathayus isi vede tatal ucis de mana regelui (Randy Couture, castigatorul Campionatului de Lupte Supreme), eforturile lui de a se razbuna il trasforma in cel mai de temut razboinic al lumii antice. Regizorul care a realizat “Resident Evil: Extinction” si “Highlander” va prezinta un film eroic, de aventura, plin de actiuni naucitoare si efecte vizuale uimitoare, care va vor tine cu sufletul la gura !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s