Pozitia Copilului (2013)


pozitia copilului Spre rusinea mea, nu prea am ajuns sa acord atentie dupa cum se cade productiilor romanesti. Dupa o perioada lunga de tatonare si lipsa de material vizionabil am ajuns sa iau la purecat premiatul nostru  film de anul acesta, Pozitita Copilului. Desigur ca alegerea facuta imediat s-a dovedit inspirata si a confirmat laudele primite din toate colturile posibile. Ursul de Aur sta straja si drept dovada pentru calitatea continutului, un subiect dezvaluit si destainuit in spirit romanesc care poti zice ca “da pe spate” lumea buna de pe dincolo. Daca anul trecut doar din citite am auzit ca filmul Dupa Dealuri lovea subtil s-au nu o entitate de pe la noi (biserica ortodoxa), la fel filmul de care vorbesc, primit cu laude, scoate la suprafata caracatita romaneasca pe nume coruptia sau societatea noastra, bolnava pana-n maduva oaselor.

Expunerea unui scenariu ce contine o istorisire fictiva care de sigur e foarte posibil sa se adevereasca intru-totul in anumite circumstante, un lucru fiind usor de confirmat de orice cetatean “informat”. De remarcat ca toata actiunea se desfasoara cu o naturalete ce ne izbeste cu adevarul dureros al realitati actuale in societatea noastra. Personajele noastre se desprind de undeva din patura de mijloc cu o  bunastare materiala evidenta, un indice care indica pozitia sociala respectiv influenta. La inceputuri se fac introducerile de bun simt unde personajele se afiseaza ca personaje importante (cunostinte bine clasate) cu o viata ce arata echilibrata. Studiul de caz e o familie care in anumite puncte e disfunctionala, relatia parintilor cu propriul copil fiind intr-un impas. Un eveniment neplacut creaza un adevarat haos, unde iese la iveala lipsa de comunicare si rezolvarile nesanatoase din partea unor persoane fara integritate morala. Un film ce te face sa il urmaresti de la un capat la altul cu o curiozitate bine cultivata de intregul scandal bine regizat pe fundalul unui “mit popular” :… unde fiecare stie pe cineva la randu-i acel cineva mai stie pe cineva, intr-un cerc vicios.

Desigur ca toate aceste carecteristici sunt puse in scena de niste actori cu interpretari care ajung sa te surprinda mai ales din partea actritei Luminitei Gheorghiu. Desigur ca mare parte din laude merg spre regizorul si scenaristul acestui film, Calin Peter Netzer. 

pozitia copilului imag

4 thoughts on “Pozitia Copilului (2013)

  1. Nu m-a impresionat prea mult, ba mai deloc. Poate au fost asteptari prea mari, desi nu cred sa fie cazul. Filmul e ok, poate chiar bun din punct de vedere tehnic (filmare si sunet excelente, actori foarte buni), dar deranjeaza pe partea de preconceptii si predeterminari (povestea in sine pe de-o parte, maniera regizorala pe de alta). E o clasicizare (si institutionalizare) sau traducere pentru un public mai larg a new wave-ului din Romania.

    1. Pe mine m-a impresionat mai ales ca de multa vremea n-am mai “rasfoit” un film romanesc, plus ca mi s-a parut ca da dovada de inteligenta. Preconceptiile respective de multe ori se dovedesc a fi adevarate, sigur ca s-a incercat o subliniere mai dura asupra subiectului.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.