Side Effects in Trance (2013)


In ultimii ani de cand urmaresc cat de cat miscarea in cinematografie tot mai multe proiecte par sa aiba puncte comune tot mai evidente (de la titluri aproape indentice la subiecte pline de asemanari)…desigur ca aceste observatii nu sunt facute in exclusivitate de mine iar urmatoarea observatie va fi sa scap de doua filme dintr-o lovitura.

side effects 2013

Luand in ordinea aparitiei si a numirii in cadrul articolului, Side Effects a fost primul thriller pe anul acesta care a produs aceea scanteie pentru a fi apreciat si daca s-a jucat prea mult cu “efectele adverse”. Efecte adverse care pot fi provocate publicului prin asa zisele rasturnarii de situatie unde ai nostri protagonisti (poate favoriti ca personaje) ajung marginalizati de-a dreptul. O rautate din partea ambelor filme, fiecare tratandu-si pacienti in diferite stagii ale filmului, Side Effects in stadii incipiente pe cand Trance in stadii terminale. Tratamentul primit de filmul Side Effects e unul din lumea fericita a farmaciei si prescriptiile mai putin inspirate ale celor implicati in depistarea unor urme de anormalitate psihica. Acei psihiatrii care “tin” sub control doza de medicatie celor care le fac un bine, modificarile intentionate sau nu, duc la subiectul unui film ca acesta.

Cum variatiile de comportament la pacientii sub observatie difera la fel si actiunea acestui film vrea sa ne induca o stare artificiala in ceea ce priveste adevarul, sa ne incerce “sanatatea mintala” prin artificii scenaristice si putin praf aruncat in ochii.  O procedura binecunoscuta in lumea celor care vor sa induca in eroare dupa care ca prin magie sa te surprinda catusi de putin. Un risc asumat care de multe ori functioneaza si reuseste sa scoata din mediocritate un intreg film. Aceste “medicamente” sunt consumate de un public cinefil care se mai trateaza din cand in cand de durerile de cap provocate de alte medicamente cu destule efecte adverse.

“Imagine everything you ever wanted shows up one day and calls itself your life. And then just when you start to believe in it – gone. And suddenly it gets very hard to imagine a future. That’s depression, right?”

Trance

Tot in lumea psihicului se incadreaza si filmul Trance dar care ca tratament isi ia doza de hipnoza aplicata de cel mai hot psiholog din ultima perioada. Mai exact James McAvoy se lasa hipnotizat de Rosario Dawson intr-un film in care adevarata realitate este pusa la indoiala de ceea ce inseamna inducerea unei hipnoze. Un alt fel de tratament pentru cei aflati in “durere”, o joaca cu inconstientul si psihicul pacientului, parca ceva mai usor decat ceea ce inseamna medicamentatia. Diferentele din cele doua filme e ca Danny Boyle e mai experimentat in felul de-a induce o stare mult mai ambigua decat Steven Soderbergh, un duel al indemanarii unui mister ascuns in detalii, care este castigat fara drept de apel de Trance. Filmul de fata se poate lauda cu un parcurs plin de situatii care de multe ori nu se pot delimita temporal de ceea ce inseamna sondajul inconstientului si realitatea prezentului.

Micile comparatii cu Inception sunt benevenite ca o completare la complexitatea ideii explorate prin jocul asupra mintii si a capacitatii sale de-a crea si inlocui realitatea cu “imaginatia”. Un film ca un “puzzle cameleon”, ce schimba peisajul in momentul in care ajungi sa-l pui cap la cap. Un thriller care la prima vedere lupta la categoria grea pentru o recunoastere oficiala a audientei de specialitate si nu numai (un 7 pe IMDb si o rata de 69% pe Rotten Tomatoes)…

“The memory is not destroyed, it is locked in a cage, and with enough force, enough violence, the lock can be broken. It comes back, the memory, not completely, not entirely, but enough to drive you, to make you feel you have been cheated, enough to make you angry.”

2 thoughts on “Side Effects in Trance (2013)

  1. […] Prisoners (2013) se pare ca mi-a facut o surpriza la categoria thriller cu elemente de mister…chiar daca nu e un film de Oscar, dupa cum se preconiza…rezultatul a fost unul multumitor. Printre altele de mentionat ca a intrecut filme ca Trance (2013) si Side Effects (2013) […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.