Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969)


tch Cassidy and the Sundance Kid“Boy, I got vision, and the rest of the world wears bifocals.”

Nu l-am mai vazut la fata de mult pe Robert Redford de pe vremea cand am vizionat Cool Hand Luke si The Stingun lucru bun e ca il gasesc langa Paul Newman intr-o escapada a jafurilor clasice unde  Butch Cassidy si Sundance Kid au o prezentare iconica. Stim cu totii ca raufacatorii care se ocupau cu jefuitul bancilor s-au bucurat intotdeauna de-o popularitate in ce priveste ecranizarile fictive s-au apropiate de realitate a unor astfel de personaje. Acesti anti-eroi se indentifica perfect cu genul western alaturi de “mari vanatori de recompensa”, o ideala incalcare a legilor prin inteligenta de-a planui raiduri de succes. Un destin ce surade oricarui iubitor de adrenalina si cativa dolari pentru zile negre, o atractie fata de acest tip de film prin visul fiecaruia de-a fi un Robin Hood modern al propriilor interese.

Un film intens chiar daca impuscaturile clasicului western lipsesc destul de mult din peisaj, situatii inclocuite cu umaririi de toata frumusetea plus cateva jafuri ca la carte. Cei doi actori la fel ca si-n filmul The Sting au o chimie aparte reusind sa destinda publicul prin umor dar in acelasi timp demostrand indemanarea prin forta, tact si inteligenta. O traire de aproape a istoriei a doua legende ale Americii “in afara legii” spre sfarsitul secolului al-IX-lea, o frumoasa cursa de urmarire in viata plina de pericole a celor doi raufacatori. Atmosfera westernului e creata intr-un mod cat se poate de credibil si tangibil de la faimoasele “carciumi” (priviri incruntate ori jocuri de noroc), locuri de intalnire  la orase undeva parca in pustiu. Astfel decorul se indentifica cu imprejurimile autentic create din acele vremuri, desigur nu asa de greu de recreat in anii 60′. Un film care poarta amprenta unor timpuri prolifice in cinematografia de acest gen, The Good, the Bad and the Ugly (1966) si Once Upon a Time in the West (1968) fiind cele mai bune exemple de-a argumenta aceasta afirmatie.

In cele din urma Butch Cassidy and the Sundance Kid e un film inteligent ce demonstreaza ca suspansul sta in felul de-a gestiona actiunea in ritm cu muzica iar situatiile “de varf” pentru a crea ceva intens din punct de vedere al desfasurarii povestii. Aceste laude sunt completate de castigarea a patru Oscaruri si nu mai mult de zece premii Bafta (un record nedoborat).

butch_cassidy_and_the_sundance_kid

Advertisement

7 thoughts on “Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969)

      1. Eu credeam ca doar mie mi s-a parut astfel acest film!
        Cei care au prins festivalul din primii ani ai existentei sale s-au mirat cand am spus ca am aflat abia acum… Probabil ca apartine unei alte generatii de cinefili! 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.