Mr. Nobody (2009)


mr-nobody“You have to make the right choice. As long as you don’t choose, everything remains possible.”

Cosmarul fiecarui cinefil e cel de-a incerca de-a acoperi toate gaurile in materie de vizionare de filme, de la cele mai noi lansate pe piata cinematografica pana la liste intregi din anii trecuti. Astfel vine randul unor productii care de-a lungul timpului numele lor au fost vehiculate si au rasunat ca un ecou de fiecare data cand te gandeai la o vizionare mai decenta. Mr. Nobody e acel film care isi asteapta timid randul pentru a te impresiona in minutele sale de spectacol cinematografic. Pot spune ca acest film a picat bine la o distanta acceptabila de un precursor al sau pe nume Cloud Atlas. Asemanarile dintre aceste doua productii te fac sa le pui intr-o anumita masura in aceiasi categorie, unde timpul si spatiul iti joaca feste prin desele calatorii in trecutul si viitorul prezentat de prezentul nararii. Cloud Atlas iti incanta privirea si te atrage prin diversitatea locurilor din diferitele epoci pe cand Mr. Nobody se aseaza comod pentru o posibila explicatie a existentei insasi. Pot afirma ca are la baza un mesaj ambigu de complex care se lasa explicat in mod treptat pana pe final, intr-un mod care-ti ridica multe semne de intrebare.

Povestea se pierde in lumea posibilitatilor unde fiecare decizie luata de protagonist poate sa-i transforme existenta intr-un total alt destin. Acest fenomen din care izvoresc o multime de posibile continuari dintr-un anumit punct, te poarta pe urmele multiplelor decizii pe care le poate avea un individ ca “Mr. Nobody” si efectele acestora asupra vietii sale. Un nume de personaj care-ti sugereaza ca “destinul” protagonistului poate fi luat de orice persoana aflata la rascruce de drumuri, iar continuarea acestor posibile alegeri sa rezulte in reflectia unor diferite “vieti paralele”. Daca baza acestui destin sta intr-o alegere personala, rezultatele sunt unele din cele mai diverse: existenta satisfacatoare material dar pierdut spiritual, familie aparent fericita, copilarie dura, adolescenta plina de iubire s.a.m.d. O gama variata de posibile vieti care stau in puterea de alege in anumite momente decisive pentru tot parcursul vietii sale, un macaz fortat de prea multe ori cu propria mana, ce duce la efecte contradictorii.

In aceasta tendinta de-a experimenta o serie de scenarii cu premise care mai de care mai contradictorii, sentimentul de iubire alaturi de dorinta de-a aduce explicatii existentei noastre in acest univers primeaza de-a lungul intregului film. Un parcurs ce trateaza psihologic, futuristic, fantezist si de multe ori greoi ceea ce poate insemna imaginatia si dorinta fiintei umane de-a realiza anumite lucruri.

“There comes a time in life where everything seems narrow. Choices have been made. I can only continue on. I know myself like the back of my hand. I can predict my every reaction. My life has been cast in cement with airbags and seatbelts. I’ve done everything to reach this point and now that I’m here, I’m fucking bored. The hardest thing is knowing whether I’m still alive.”

Advertisement

3 thoughts on “Mr. Nobody (2009)

  1. unul dintre cele mai ciudate si totusi placute filme 🙂 putin greoi, dar daca iti place genul asta de film filosofic… nu se poate sa nu iti placa!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.