Man of Steel (2013)


man of steel

“You’re not just anyone. One day, you’re going to have to make a choice. You have to decide what kind of man you want to grow up to be. Whoever that man is, good character or bad, it’s going to change the world.”

Nefiind un fan al acestui super-erou, totusi am ajuns sa ii fac o vizita in cinema pentru ai observa drumul inspre maturizare. Putem observa ca succesul unor super-eroi pe marile ecrane i-a impins de la spate pe cei aflati in umbra datorita productiilor mai putin reusite. Astfel Super Man isi cauta gloria printre pamanteni si isi masoara muschii cu dusmanii sai pentru a salva pielea umanitati. Aceasta cursa a filmelor cu bugete foarte mari si incasari pe masura ne aduc constant productii ce satisfac spectatorul iubitor de super-eroi. Mai ales ca apropierea de public e maximala prin abordare mult mai umana a protagonistilor, o directie cinematografica ce pare a fi tot mai folosita in randul “nemuritorilor”.

In acelasi stil, al nostru Man of Steel primeste o latura umana prin prezentarea etapelor procesului de maturizare inca din copilarie, ce se pare i-a fost una dificila. Punctarea acestor momente se face deseori prin situatii intentionat emotionante, o sensibilizare a spectatorului pentru a intelege soarta de multe ori grea a super-eroului. Aceasta “slabiciune” este de multe ori disecata prin discutii si replici menite sa-i intareasca adevaratele puteri si sa-l pregateasca pentru confruntarile ce o sa vina. Mai presus de toate se subliniaza ca adevarata putere sta in controlul asupra propriei persoane iar dusmanul poate fi chiar insusi eroul si problemele sale. Aceasta idee fiind scoasa in evidenta prin nenumaratele lectii primite de-a lungul vietii dar si confruntarea cu generalul Zod ce are un prim plan parca mai mic decat procesul maturizarii super-eroului nostru.

man of steel henry cavill

In dreptul distributiei Henry Cavill se pare ca a mai lucrat la mimica fetei si a devenit un Super Man perfect integrabil in noua viziune; pe Michael Shannon inca il indentific cu rolul din Broadwalk Empire dar ii acord credit unui personaj antagonist credibil; cred ca Amy Adams e acolo sa enerveze fanele super-eroului nostru si cred ca a reusit in noua misiune de-a o interpreta pe Lois Lane.  Sa nu uitam de Zack Snyder ce a reusit sa-si imprime viziunea asupra acestui film prin stilul sau de-a filma si de-a reda imaginea, o abordare fericita pentru departamentul tehnic reprezentat de efectele speciale.

Per total aceasta iesire la rampa pe marele ecran a fost o reusita mai ales daca a multumit un cinefil ce stramba din nas la aventurile celui cu patura in spate si chilotii la vedere (care de aceasta data n-a facut parte din recuzita)…chiar fac preconizarea ca Iron Man ar fi fost maturat pe jos de respectivul.

man of steel 1

Advertisements

2 thoughts on “Man of Steel (2013)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s