Czlowiek z Zelaza (1981)


Czlowiek z zelaza (1981)Filmul Czlowiek z Zelaza s-au tradus in engleza Man of Iron a fost lansat in anul 1981 fiind castigator al Palme d’Or si al “Prize of the Ecumenical Jury” in acelasi an. Vazut intamplator in vremea festivalului de la Cannes de anul acesta, in cadrul unei lectii din cursul “Polonia sub comunism”. Fiind defapt un film care descrie perfect situatia din Polonia aniilor 80′ si ne relateaza povestea din culisele unor evenimente din acele timpuri.

Locul actiunii e Gdansk orasul-port simbol (fost german) al revoltelor muncitorilor de-a lungul timpului sub regimul comunist, punctul de start al fiecarei revolte importante. De aceasta data actiunea filmului ne poarta in cadrul marei revolte din 1980 unde artizanul principal e un tanar pe nume Marciek Tomcik. De aici se fac multe trimiteri la trecutul acestuia care are de-a face si cu trecutele revolte si situatia ingreunata a muncitorilor. Un film facut in plina perioada dictatoriala dar care nu se fereste sa atace sistemul si sa prezinte incercarile regimului de-a ascunde si distruge adevarul din spatele unor revolte anterioare.

Se intrezare scurte episoade din revoltele aniilor 68′ si 70′ ce au schimbat destul de mult politica de la nivel inalt prin faptul ca cei care conduceau au fost nevoiti sa demizioneze pe rand pentru a demonstra dorinta partidului de-a schimba ceva pe acest plan. Se observa o oarecare rezistenta a poporului ce a dus la schimbari dar si la o instituire a legii martiale in 1981, datorita imposibilitati regimului de-a mai controla noua miscare populara pe nume “Solidaritatea” aparuta o data cu revolta din 80′, ce avea o tot mai mare putere in Polonia.

man-of-iron-1981Un film care nu ascunde adevarul si reuseste sa te atraga de partea protestatarilor, sa le sustii lupta vazand nedreptatea, ajungand sa nu-i ai la inima pe cei care au inabusit in violenta multe din revolte. Un film despre o traditie a poporului polonez de-a se razvrati contra regimului comunist de-a lungul intregii existente a acestui sistem politic. Un impuls bine infipt in istoria nationala a acestora ce au ajuns sa fie impartiti, stapaniti de marile puteri iar perioada dupa cel de-al doilea razboi mondial dezvaluie desele lupte interne pentru propria libertate si indentitate nationala.

Ca si curiozitati: regizorul (Andrzej Wajda) acestei pelicule a mai regizat Katyn si de aceasta data a mai fost nominalizat la Oscaruri (1982) pentru cel mai bun film strain; avem ca actor in rol secundar un co-fondator al “Solidaritati”,  singura persoana (Lech Wałęsa) cu premiul Nobel jucand intr-un film; dar in acelasi fel gasim personaje interpretate de adevaratele persoane participante in acele revolte…

man of iron

Advertisements

2 thoughts on “Czlowiek z Zelaza (1981)

  1. În lunile care au urmat, Leniniştii au reuşit să-şi extindă controlul organizaţional asupra zonelor care la început acordau susţinere „stângiştilor”. La sfârşitul lui mai, organizaţia predominant proletară a Partidului din regiunea Ural, condusă de Preobrazhensky, şi Biroul Regional din Moscova al Partidului au fost recâştigate de suporterii conducerii Partidului. Al patrulea şi ultimul număr al Kommunist (apărut în 1918) a trebuit să fie publicat ca un ziar facţional al unor particulari. Rezolvarea acestor chestiuni importante, care afectau profund întreaga clasă muncitoare, nu s-a făcut prin „discuţii, persuasiune sau compromis, ci printr-o campanie de presiune uriaşă dusă de organizaţiie de Partid, susţinute de o avalanşă de invective, apărute în presa de Partid, şi în declaraţiile liderilor Partidului. Polemicile lui Lenin au dat tonul, iar locotenenţii săi organizaţionali au făcut ordine printre membrii de partid.” (49) Mulţi din mişcarea revoluţionară tradiţională vor simţi pe pielea lor aceste metode!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s